Ad van Gils en Gorry van Oorschot organisatoren van 8e Etten-Leurse Zijspanrit. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Ad van Gils en Gorry van Oorschot organisatoren van 8e Etten-Leurse Zijspanrit. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Genieten van achtste Etten-Leurse Zijspanrit

ETTEN-LEUR - Liefhebbers van zijspancombinaties kunnen op op zondag 19 mei spektakel op de Markt in Etten-Leur verwachten. Kijkers kunnen hun hart ophalen bij de diverse motoren met zijspan en de rijders kunnen genieten van een ontspannen rit in deze achtste editie van de Etten-Leurse Zijspanrit.


Ooit besloten een aantal motorliefhebbers dat het wel leuk zou zijn om een motorrit met zijspancombinaties te organiseren en de eerste groep vertrok in 2011 vanaf het centrum van Etten-Leur. Na een paar jaar hield de oorspronkelijke initiatiefnemer John Jongenelis het voor gezien en werd er een jaartje overgeslagen. Maar motorliefhebbers Ad van Gils, Gorry van Oorschot, Louis Oomen en Kees Reijnders vonden dat zonde en wilden doorgaan. Dus namen zij het stokje over.

Passie

"We zijn puur een vriendenclub, geen officiële vereniging hoor", zegt Ad van Gils, "we doen dit gewoon voor de lol, een keer per jaar." Van Gils rijdt zelf al veertig jaar motor. "Ik ben met een oude Honda CB 500 gestart, dat was het begin. Mijn vrouw heeft dezelfde passie en heel ons leven was ingericht rond motorrijden. Toen kwam onze dochter en de enige manier om te blijven rijden is dan met een zijspan. Ik had dat al eerder gedaan dus de stap was niet zo groot. Ik heb nu twee motoren waarvan een met zijspan."

Asymmetrisch

Wat is er nu zo speciaal aan dat rijden met een zijspan? "Het is gewoon leuk", vertelt Van Gils, "het is een speciale dimensie van het motorrijden en dat heeft te maken met het asymmetrische. Alleen het achterwiel wordt aangedreven. Op het moment dat je gas geeft trek je naar rechts waardoor het zijspan mee gaat rollen. Op het moment dat je gas mindert en remt wil de motor naar links. Het leuke daarvan is dat je door met gas en rem te spelen je bijna niet hoeft te sturen. Daar moet je mee leren omgaan."

Bouwen

Van Gils bouwt zijn motoren in zijn eigen bedrijf waarbij de motor vrijwel geheel gedemonteerd wordt om aangepast te worden aan de polyster bakken. "Die zijn helemaal op elkaar afgesteld." Hij heeft zelf een Yamaha FJR 1300 waar je in de winkel toch wel 43.000 euro voor mag neertellen. "Maar je hebt al motoren met zijspan vanaf 30.000 euro."

Leuk

Gorry van Oorschot begon zijn motorcarrière in 1994 op een tweedehands Suzuki VX 800. "Ik heb altijd al motor willen rijden, dat was een droom. Maar er kwam nooit iets van tot ik op mijn veertigste verjaardag rijlessen cadeau kreeg." Hij rijdt vanaf 2011 met zijspan. "Omdat ik dat leuk vind. Ik heb altijd wel liefde gehad voor de zijspan en mijn vrouw wilde graag in het bakje. Zij reed daarom een paar keer met Ad mee om te proberen en ze zag het wel zitten dus heb ik een zijspan aangeschaft." Hij rijdt in een BMW K1300S.

Cursus

Er zijn maar zes gespecialiseerde motorzaken in Nederland waar zijspancombinaties te koop zijn. Volgens Ad van Gils is het niet aan te raden zelf een zijspan aan te bouwen. Motor en zijspan moeten goed op elkaar afgesteld zijn. Ook adviseert hij eerst een cursus te volgen bij een van de drie zijspanrijscholen in Nederland, waaronder een in Schijf. "Dat is een halve dagcursus met eerst theorie, vervolgens wordt er geoefend in een speciale zijspancombinatie met dubbele bediening op een parkeerterrein om daarna de snelweg op te gaan. Bij een goed afgelegde proef hoort een certificaat." Het onderhoud van de motoren met zijspan kan alleen in daarvoor uitgeruste motorzaken aangezien de motor met bak op een speciale brug getild moet worden.

Info

Datum: zondag 19 mei. Start, pauze en finish: Grand Café de Butler, Markt 8, Etten-Leur. Tijd: vanaf 10.30 uur, later mag ook. Afstand: een of twee routes van 80 kilometer. Deelname: gratis. Routes zijn verkrijgbaar voor Garmin en TomTom. Informatie en inschrijving (niet verplicht): https://zijspanrit.wordpress.com 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief