Afbeelding
Foto: Peter Houtepen

Informatiemiddag over zelfgekozen levenseinde

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Nadenken over de laatste fase van het leven is niet gemakkelijk, maar wel belangrijk. Vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) houden daarom een informatiemiddag op dinsdag 15 oktober in het Turfschip in Etten-Leur.

Mensen hebben vaak wel wensen en ideeën over wat ze wel en niet willen aan het einde van hun leven, maar weten niet goed wat er mogelijk is en wat daarvoor geregeld moet worden. Als je bijvoorbeeld in een coma raakt, dement wordt of een dodelijke ziekte krijgt: wat zijn dan je wensen?

Kun je er dan ook voor zorgen dat je wensen worden uitgevoerd? Het gesprek over het levenseinde begint vaak te laat, waardoor misverstanden ontstaan over wensen en mogelijkheden.

De NVVE wil dit voorkomen en wil met deze infomiddag het gesprek over het zelfgekozen levenseinde op gang brengen. Wilsverklaringen zijn belangrijk om meer regie over het levenseinde te krijgen.

Wilsverklaringen

Wilsverklaringen worden opgesteld voor het geval iemand zelf zijn wensen niet meer kan uiten. Veel mensen denken nog steeds dat met een ingevulde wilsverklaring alles wel is geregeld. Dat is echter niet zo. Het is van belang wilsverklaringen regelmatig te bespreken met de huisarts en de. Tijdens de bijeenkomst wordt uitgelegd welke wilsverklaringen er zijn en er worden tips voor het invullen gegeven.

De vrijwilligers van de NVVE scheppen duidelijkheid. Er is een informatiemarkt, de mogelijkheid om vragen te stellen en een ' stamtafel' om onderling informatie uit te wisselen.

De bijeenkomst is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van de NVVE.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief