Van links naar rechts Huub Kusters (vrijwilliger en technisch ondersteuner), Fer van Bergen en Jos Trouwborst. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Van links naar rechts Huub Kusters (vrijwilliger en technisch ondersteuner), Fer van Bergen en Jos Trouwborst. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Ruim duizend kilogram voer voor dieren

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Ook in 2018 verzorgen cliënten en medewerkers van de stichting IJgenwys en Anders de dieren in de parkjes aan de Wilhelminalaan en Lindenbleek in Etten-Leur. Zij doen dit in opdracht van de gemeente en in samenwerking met Molen de Lelie, die voor een deel van het dierenvoer zorgt.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Stichting IJgenwijs en Anders, die sinds 2015 zijn activiteitencentrum heeft gevestigd aan Markenland 96 in Etten-Leur, is een kleinschalige instelling waar mensen in alle leeftijdscategorieën met een indicatie dagbesteding terecht kunnen voor allerlei activiteiten.

Begeleid

Wekelijks worden er van maandag tot en met zaterdag cliënten ontvangen die worden begeleid door beroepskrachten en vrijwilligers. Jos Trouwborst, voorzitter van het bestuur van de stichting en belast met de dagelijkse leiding, vertelt: "Het is een dagbesteding met een nuttige en functionele dagindeling. We doen in principe alles zoals in het normale leven. Er wordt gekookt, de tafel wordt gedekt, huishoudelijke taken worden verricht en er wordt geklust."

Bezuinigingsmaatregelen

De stichting werd in 2016 benaderd door de gemeente die, vanwege bezuinigingsmaatregelen, de drie dierenparkjes die Etten-Leur rijk is wilde sluiten. "Wethouder Ron Dujardin vroeg ons of wij wellicht interesse hadden om de verzorging en het onderhoud van de hertenkampjes, zoals ze officieel heten, op ons wilden nemen. Dat past prima in onze dagbesteding en vanaf 1 januari 2017 zijn we gestart met de twee kampjes aan de Lindenbleek en Wilhelminalaan."

De parkjes worden netjes onderhouden, onkruidvrij gemaakt en de mest wordt verwijderd. "Inclusief de rommel die over het hek wordt gegooid", vult Trouwborst aan. De gemeente Etten-Leur stelt het voer ter beschikking.

Ontwikkeling

Daarnaast is een unieke samenwerking tot stand gekomen met Molen de Lelie, die vorig jaar al ruim duizend kilogram 'afval' heeft geleverd. Molenaar Fer van Bergen vertelt: "We zijn tien jaar bezig geweest en hebben een hele ontwikkeling doorgemaakt: van een zakje pannenkoekenmix tot het huidige assortiment rogge-, spelt- en tarwebloem."

Zuiver

De grondstoffen worden lokaal geteeld en er wordt gewerkt op 'fair trade' basis met Jack Verhulst die voor de tarwe zorgt, en Ruud Vermunt die de spelt en rogge levert. "We hebben met financiële hulp van de RoadRunners nu een trommelzeef, oftewel een Buil, gebouwd, zodat we zelf kunnen zeven. Je hebt dan vrijwel zuivere bloem en daar is veel vraag naar."

Gries

Maar het zeven levert ook zo'n dertig procent afval op, bestaande uit gries en zemelen. Voor de molenaar is dat niet interessant. Trouwborst en Van Bergen kwamen met elkaar in contact en waren het erover eens dat er toch een goede bestemming voor dat afval moest bestaan. De heren gingen zich oriënteren, vroegen advies aan diverse dierenartsen in de omgeving en toestemming aan de gemeente. Trouwborst: "We zijn langzaam gestart, want ineens overschakelen op ander voer is niet goed, en het gaat prima nu." Zeven dagen per week worden de dieren gevoerd. Op dagen dat cliënten niet kunnen of willen, of op zondagen, doen Jos Trouwborst en zijn vrijwilligers dat zelf.

Handen

Stichting IJgenwys en Anders in Etten-Leur heeft overigens dringend behoefte aan meer helpende handen. Belangstellenden die zich als vrijwilliger willen aanmelden of mensen die meer informatie willen, kunnen een mail sturen naar: info@ijgenwys.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief