Een dergelijk aggregaat van zo'n driehonderd kilo dat weggehaald is bij Stichting IJgenwys en Anders.
Een dergelijk aggregaat van zo'n driehonderd kilo dat weggehaald is bij Stichting IJgenwys en Anders.

Stichting IJgenwys en Anders ernstig gedupeerd door diefstal

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Ergens tussen vrijdagmiddag en zaterdag 15.15 uur zijn er van het terrein van de Stichting IJgenwys en Anders aan de Sprundelsebaan in Etten-Leur een aantal essentiële gebruiksvoorwerpen ontvreemd. De inbrekers wisten kennelijk waar wat te zoeken en hadden geen probleem met het door een ketting afgesloten hekwerk. Ketting intact, slot intact en spullen weg. Wel was er bij het naburig boerenbedrijf een schrikdraad doorgeknipt.

Het gaat om een door heggen omheind terrein aan de Sprundelsebaan waar een paar ezels en een pony staan. Cliënten van de kleinschalige zorginstelling kunnen daar naartoe in het kader van hun dagbesteding.

Ondersteboven

Jos Trouwborst, voorzitter van het bestuur van de stichting en belast met de dagelijkse leiding, is er behoorlijk van ondersteboven. “Ik werd zaterdag om kwart over drie door een collega gebeld met de vraag of ik spullen verplaatst had. Ik ben poolshoogte gaan nemen en constateerde dat er gereedschap weggehaald was uit de afgesloten schaftkeet,  waaronder een paar motorzagen, motorheggenscharen, bosmaaiers, twee aggregaten en ander elektrisch gereedschap. Dat is allemaal ingeladen in onze gesloten aanhanger. Datgene wat daarin zat is eruit gehaald. Dat was kennelijk niet wat de dieven nodig hadden, en het nummerbord van de aanhangwagen is er netjes afgehaald.”

Ontvreemd

Het is niet het enige dat ontvreemd is. Het spul wat onder de keet was opgeslagen is ook meegenomen. “Het zijn mensen geweest die de weg wisten”, zegt Trouwborst. “Wat ze wilden hebben, konden ze daar vinden. Zelfs het aggregaat van driehonderd kilo, dat afgedekt was door een zeil, is weg. De tweede keet met het diervoer is niet opengebroken. Alle oude spullen zijn blijven liggen. Alles van waarde is meegenomen.”

Aangifte

De stichting is ernstig gedupeerd omdat het gereedschap niet verzekerd was. “We hebben op dat terrein geen stroom, geen alarmsysteem en geen toezicht. De premie is voor onze stichting dan niet te betalen. Bovendien nemen we altijd alle gereedschappen mee naar onze hoofdvestiging aan het Markenland in Etten-Leur, maar omdat we daar een omheining aan het maken waren hebben we het gereedschap incidenteel laten liggen.”

De gewaarschuwde politie heeft ter plaatse onderzoek verricht en er wordt officieel aangifte van diefstal gedaan. “Veel van het gereedschap is geschonken”, zegt Trouwborst, “maar ook mijn privé gereedschap dat ik ter beschikking heb gesteld, is gestolen. De stichting heeft geen geld om nieuw materiaal aan te schaffen.” De waarde van de ontvreemde goederen ligt tussen de 6.000 en 10.000 euro. BIJDRAGE STELLA MARIJNISSEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief