Bas de Bruijn mag op 21 maart voor de eerste keer gaan stemmen. FOTO PETER HOUTEPEN
Bas de Bruijn mag op 21 maart voor de eerste keer gaan stemmen. FOTO PETER HOUTEPEN

Digitale stemhulp Etten-Leur gelanceerd

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - In aanwezigheid van de acht lijsttrekkers van de partijen die op woensdag 21 maart deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Etten-Leur, heeft burgemeester Miranda de Vries maandag in het Oude Raadhuis een digitale stemhulp website gelanceerd: etten-leur.mijnstem.nl

Met de lancering is nu echt de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van start gegaan.

Gebruik
Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006, 2010 en 2014 maakt Etten-Leur weer gebruik van een digitale stemhulp. De gemeente heeft daar dit keer het bedrijf Citisens voor in de arm genomen. "Er zijn nog 64 andere gemeenten in Nederland die deze site gebruiken", weet griffier Wim Voeten.

Significant

De achterliggende gedachte voor het inroepen van de digitale stemhulp is dat bij steeds meer kiezers de oriëntatie op de verkiezingen online begint. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat ongeveer 40 procent van de kiezers een stemhulp raadpleegt. Onderzoek naar opkomstbevordering toont bovendien aan dat een stemhulp significant meer kiezers naar de stembus trekt.

Stellingen

etten-leur.mijnstem.nl bevat in totaal 25 stellingen over actuele vraagstukken. Hiervoor is gebruik gemaakt van de digitale raadpleging die in het najaar onder inwoners is gehouden en van de onderwerpen die inwoners genoemd hebben bij de Koerskaart. Samen met de acht partijen die in Etten-Leur deelnemen aan de verkiezingen zijn de stellingen voorbereid. Op basis van hun verkiezingsprogramma hebben de partijen hun positie per stelling bepaald en per vraag een toelichting gegeven op basis van hun verkiezingsprogramma.

Mensen die de digitale stemhulp invullen, doen dat bij elke vraag op de wijze van eens/oneens. Nadat alle stellingen ingevuld zijn, is te zien welke partij het meest overeenkomt met jouw opvattingen.

Leerling

Bij de lancering was maandag ook Bas de Bruijn aanwezig. Hij is leerling van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) en mag als 18-jarige voor het eerst naar de stembus. De Bruijn zit nog in de oriëntatiefase. "Ik wil eerst weten welke partijen in Etten-Leur zoal aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen." Nadat hij zich daarin middels de stemhulp had verdiept en vervolgens de 25 vragen had ingevuld, kwam Leefbaar Etten-Leur als partij uit de bus die het beste bij hem zou passen. Overigens op korte afstand gevolgd door de andere twee lokale partijen, Ons Etten-Leur en Algemeen Plaatselijk Belang (APB).

Vaart

"Met zo'n stemhulp laten we als Etten-Leur zien dat we meegaan in de vaart der volkeren in een tijd dat vrijwel alles digitaal is", meent burgemeester Miranda de Vries. "Ik hoop dat we op 21 maart een hoge opkomst krijgen, maar ik hoop ook dat het de gewoonte blijft dat we hier in Etten-Leur ook gewoon meedoen tussen de verkiezingen in. Bij de paar vergaderingen van de gemeenteraad die ik tot nu toe heb meegemaakt, heb ik gezien dat de inwoners ons best weten te vinden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief