Afbeelding
FOTOALBUM

Nieuw zwembad Etten-Leur gaat open op 27 mei

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Ruim een jaar na de start van de werkzaamheden opent op zondag 27 mei om 10.00 uur de nieuwbouw van zwembad De Banakker in Etten-Leur zijn deuren. Dat heeft regiomanager Bob van Soest van exploitant Sportfondsen Nederland B.V. donderdag bekendgemaakt.

Enkele dagen voor de opening, op 22 mei, vindt de overdracht van de gemeente naar Sportfondsen plaats, die het duurzaam gebouwde zwembad voor de duur van tien jaar gaat huren en ieder jaar een vaste exploitatiebijdrage, ofwel subsidie, van de gemeente ontvangt om het bedrijf te voeren. Het financiële risico van de exploitatie ligt bij Sportfondsen.

Regenwater

Het zwembad is gebouwd door Pellikaan B.V. uit Tilburg. "We zijn trots op de mooiigheid, de duurzaamheid en de materiaalkeuze van het gebouw", zegt projectleider Bart Koenen van Pellikaan. "We hebben er vooral isolatietechnisch duurzame snufjes ingebouwd. Daarnaast hebben we bijna vierhonderd zonnepanelen op het dak liggen. Bijzonder is dat het regenwater wordt opgevangen in een buffer en gebruikt wordt om de toiletten mee door te spoelen."

Ligweide

Begin april 2017 werd gestart met het inrichten van de bouwplaats. "We zijn toen begonnen met de onderbouw, dat heeft tot medio september geduurd. In de periode van september tot november is de bovenbouw gerealiseerd en vervolgens zijn we met de afbouw begonnen." Thans wordt onder andere de ligweide aangelegd. "En in mei gaan we het zwembad opleveren", aldus Koenen.

Rooster

Volgens Bob van Soest van Sportfondsen Nederland B.V. sluit het rooster zo goed als aan bij die van het oude zwembad De Banakker. "Er zijn wat efficiëntieslagen gemaakt. Nu wordt bijvoorbeeld 's ochtends drie dagen in de week baanzwemmen aangeboden, dat wordt straks vijf keer in de week. Als dat heel goed gaat lopen, gaan we dat ook weer uitbreiden."

Wat wel verandert is de duur van de zwemlessen. Die duren nu een uur en dat wordt drie kwartier. Het schoolzwemmen blijft. "Zowel voor scholen, kinderen als de exploitatie."

Senioren

Niet onbelangrijk zijn de tarieven. "Van de huidige tarieven hebben de bewoners van Etten-Leur heel wat jaren profijt gehad. Als je kijkt naar omliggende baden zoals Roosendaal en Breda dan zie je dat die daar wel wat hoger liggen." De meeste tarieven stijgen iets, maar die voor een groep zwemmers - waarvan de meeste senioren - het meest. Het toekomstige seniorenzwemmen gaat 6,50 euro kosten tegen nu 3,40 euro. "Van Soest: "Bijna een verdubbeling dus. Dat is een groot verschil, daar hoef je geen wetenschapper voor te zijn." Om senioren toch in beweging te krijgen, heeft Sportfondsen in samenspraak met de gemeente Etten-Leur besloten om voor hen ook een persoonsgebonden jaarkaart aan te bieden tegen een bedrag van 299 euro. "Die kaart is onbeperkt te gebruiken. In dat geval wordt het ongeveer 5,70 euro per week. Kom je twee keer in de week zwemmen, dan hebben we het feitelijk over zo'n 2,80 euro. Dat is nog minder dan het tarief nu is."

Bewust

"In het oude zwembad hebben we de prijzen de laatste jaren bewust niet veel laten stijgen", legt wethouder Ron Dujardin uit. "Als we het marktconform hadden gedaan, hadden die prijzen ook al een stuk hoger gelegen. Maar in het oude zwembad konden we toch wat minder bieden dan in het nieuwe. De prijzen liggen nu inderdaad wat hoger, maar daar krijg je ook wel wat voor terug." 

Website

Meer informatie over de tarieven is terug te vinden op de website: www.zwembaddebanakker.nl FOTO'S PETER HOUTEPEN

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief