Simon Jacobs heeft de gemeente gewezen op het initiatief. FOTO FRANS VAN DER BOM
Simon Jacobs heeft de gemeente gewezen op het initiatief. FOTO FRANS VAN DER BOM

GroenLinks prijst minibossen aan bij college

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De afdeling GroenLinks Etten-Leur vindt het aanleggen van vier minibossen in Etten-Leur, allemaal ter grootte van een tennisbaan, perfect aansluiten bij de net vastgestelde ambities in het raadsprogramma van de gemeente.

Raadslid Simon Jacobs van GroenLinks verwijst naar een artikel op de website van IVN, waarin dit instituut voor natuureducatie en duurzaamheid 24 gemeenten zoekt voor het aanleggen van honderd van deze zogeheten tiny forests.

Ontwikkeling

In elke gemeente moeten vier van deze bossen aangeplant worden. In 2018 selecteert IVN twaalf partnergemeenten en in 2019 nogmaals twaalf. IVN mikt op deze manier op honderd tiny forests vóór 2021 en heeft ten behoeve van de realisatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij ontvangen. Het IVN zorgt tevens voor de ontwikkeling van deze minibossen.

Biodiversiteit

Een minibos zoals voorgesteld door de natuurorganisatie brengt verschillende positieve effecten met zich mee. Zo stimuleert een tiny forest de biodiversiteit, brengt het de natuur dichterbij en vergroot de aanleg van (binnenstedelijk) groen de waterbergingscapaciteit. Dit ontlast het riool bij hevige buien en past goed bij het streven van de gemeenteraad van Etten-Leur om projecten te ontwikkelen waarbij verhard oppervlak wordt vervangen door groen.

Naast de hierboven genoemde positieve effecten, hebben tiny forests ook een milieu-educatieve werking. Samen met bijvoorbeeld het onderwijs, het IVN en andere partijen kunnen hier leerzame natuuractiviteiten worden gehouden.

Inschrijven

Indien de gemeente Etten-Leur dit ook vindt, moet volgens GroenLinks wel snel aangemeld worden. De inschrijfperiode voor dit project loopt nog enkele weken, namelijk tot 17 juli 2018.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief