Normsteel is klaar voor Etten-Leur
Normsteel is klaar voor Etten-Leur

Normsteel sluit Midzomer Party in Etten-Leur swingend af

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Op zondagmiddag 24 juni vindt in het Oderkerkpark in Etten-Leur voor de derde maal de Midzomer Party à Go-Go plaats, georganiseerd door de mannen van Stichting Etten-Leur Promotion (STEP). Drie bands die in de jaren zeventig van de vorige eeuw tot in de wijde omgeving van Etten-Leur furore maakten, zorgen dan in het park voor een spectaculaire muzikale revival. Achtereenvolgens zijn dit Petra Mills and Friends (voorheen De Swingers), Solid (met medewerking van Jan en Anneke de Bruijn) en tot slot Normsteel.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam er een nieuwe muziekbeleving. Veel jongeren wilden in navolging van de internationale popbands zelf ook deze muziek gaan maken. Her en der rezen de popbandjes als paddenstoelen uit de grond. In Etten-Leur hadden een aantal vrienden, broers en neven van de familie Dekkers elkaar gevonden om een bandje te beginnen. Van oude radio's werden versterkers gefabriceerd en fanatiek werd geoefend in de garage van vader Dekkers aan de Rijsbergseweg.

Naam

Zoekend naar een naam voor hun band viel het oog op de merknaam van de deur van de garage waarin gerepeteerd werd: Normstaal. De naam Normsteel was daarmee geboren. Muzikanten van het eerste uur waren Toon Dekkers (zang), Harrie Dekkers (slaggitaar), Jos Antonissen (basgitaar) en René de Brouwer (drums tot 1973). Alle muzikanten waren ongeveer 17 of 18 jaar. Later werd Normsteel uitgebreid met Frans van Ginneken (solo gitaar), Toon Kox (toetsen) en Marco Vorderman (drums als opvolger van René de Brouwer). Met deze complete bezetting wordt op 24 juni in het Oderkerkpark opnieuw acte de présence gegeven.

Spectaculair

Het allereerste optreden van Normsteel vond plaats op een soos in Dordrecht, in 1971. In elke plaats bevond zich toen wel een café met een zaal waar in het weekend opgetreden werd door een band. Bekend waren onder andere in Etten-Leur zaal Kerstens, in Rijsbergen de Harmoniezaal en de Beat Bar en in Gilze zaal Doorakkers. Normsteel was een enorm populaire band tot in de verre omgeving van Etten-Leur. Zo werd opgetreden tot in Amsterdam, Kortgene en Sint Anthonis.

Normsteel was een veelgevraagde band omdat ze niet alleen muzikaal sterk speelden, maar vooral omdat het plezier er vanaf droop. Zo wisten ze zich ook met humor te onderscheiden door tijdens een optreden na een pauze terug het podium op te komen als Tony Macaroni and his Moonboots en een liedje van Corrie Konings te  spelen. De band bestond tot het voorjaar van 1976, waarna een groot gedeelte van deze roemrijke band verder ging onder de naam Baomus.

Repertoire

In 1970 was het eerste nummer wat Normsteel ten gehore bracht het legendarische House of the rising sun. Veel nummers van Creedence Clearwater Revival, The Animals, Status Quo, Deep Purple en Led Zeppelin werden gespeeld.

Frans van Ginneken was de muzikale leider. "Maar tijdens de optredens waren alle muzikanten altijd allemaal volle bak gedreven. Het publiek zag en voelde dat wij gein in onze optredens hadden. Wij waren echt punk!", volgens zanger Toon Dekkers. Er werd samen gespeeld met het orkest van Jan Rietman en ook met Earth and Fire van Jerney Kaagman.

Repeteren

Hoewel Jos en René al dertig jaar geen instrument meer aangeraakt hebben, is de band al vanaf november aan het repeteren om op 24 juni een spectaculair optreden in het Oderkerkpark weg te zetten. Er worden 19 nummers gespeeld, waaronder Born to be wild, Jumping Jack Flash, Crazy horses, Radar love en Oye como va.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief