De sloop van voormalig zwembad De Banakker ligt sinds een paar weken stil.
De sloop van voormalig zwembad De Banakker ligt sinds een paar weken stil. Foto: Monique Jansen

Gemeente werkt aan oplossing voor sloop

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur werkt hard aan een oplossing om de sloop van het voormalige zwembad de Banakker voort te zetten. "We zijn daarover in gesprek met de Omgevingsdienst", meldt gemeentewoordvoerster Anne-Marie van Ommeren. Werkzaamheden aan platmaken zwembad liggen voorlopig stil

De Omgevingsdienst liet de sloop stil leggen, omdat in de buurt van het zwembad vleermuizen zijn gesignaleerd. Medewerkers van de Omgevingsdienst zien toe op de uitvoering van de Wet natuurbescherming. Zij kregen deze maand een anonieme melding over de vleermuizen rondom de Banakker. De gemeente schakelde vervolgens een ecoloog in om te onderzoeken of deze beschermde dieren daadwerkelijk huizen in de Banakker en om wat voor soort verblijf het dan gaat. In de oude Banakker werd inderdaad een zomerverblijfplaats aangetroffen van de gewone dwergvleermuis. Alle vleermuissoorten vallen onder deze wet. Niet alleen hun verblijfplaatsen zijn beschermd, maar ook hun vliegroutes en jachtgebieden.

Onderzoeken

De afgelopen jaren zijn er in opdracht van de gemeente drie onderzoeken uitgevoerd naar de flora en fauna rondom de oude Banakker. Bij het tweede onderzoek in 2012 werden drie vleermuizen gevonden in het pand. De gemeente trof vervolgens compenserende maatregelen. Er kwam in de omgeving een extra groenvoorziening en in de bouw van de nieuwe Banakker werden aantrekkelijke zomerverblijfplaatsen aangebracht. Het derde onderzoek in 2016 bracht de leefomgeving rondom het pand in kaart. Een eerdere ontheffing had een tijdelijk karakter. Hierdoor geeft de gemeente niet langer een ontheffing voor de sloop vanuit de Wet natuurbescherming.

Zorgen

De gemeente Etten-Leur neemt haar zorgplicht voor beschermde diersoorten serieus, maar deelt ook de zorgen van omwonenden over de langere duur van de sloop en de mogelijke vertraging van de verdere inrichting van het openbaar gebied. Dat is in de buurt waar de Nieuwe Nobelaer komt. Het is de bedoeling dat het nieuwe cultureel centrum in 2020 opengaat.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief