Enkele leerlingen druk in de weer in het natuurgebied. FOTO PETER HOUTEPEN
Enkele leerlingen druk in de weer in het natuurgebied. FOTO PETER HOUTEPEN

Leerlingen Munnikenheide College verrichten maatschappelijke stage in het bos

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Vijftien groepen tweedejaars leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur en Rucphen zijn deze week te vinden in het bosgebied van de Pannenhoef.

Ze verrichten daar tijdens de projectweek van het Munnikenheide College hun maatschappelijke stage bij het Brabants Landschap. Dat doen leerlingen van de school overigens niet voor het eerst. Voor het achtste jaar op rij al worden werkzaamheden verricht in dit natuurgebied. Alles bij elkaar hebben in die acht jaar tijd al zo'n 2.500 leerlingen hun steentje bijgedragen aan verfraaiing van de Pannenhoef. 

Kruiwagen

Fred Nederpel is coördinator maatschappelijke stage bij het Munnikenheide College. Overigens voor het laatste jaar, want hij gaat in 2019 met pensioen. "We hebben hier op de Pannenhoef deze week twee projecten lopen. Daar iets verderop zijn leerlingen aan de gang op een bestaand zandpad. Dat is te laag. Mocht het ooit nog een keer gaan regenen in Nederland, dan wordt het drassig en kun je er niet meer overheen lopen. Onze leerlingen rijden daar met kruiwagens het pad op, kruien zand en stampen het aan." In het tweede project worden door leerlingen onder andere overtollige berkenstekken of boompjes verwijderd om verbossing tegen te gaan. De scholieren worden bij hun werkzaamheden begeleid door twee afgestudeerde boswachters van het Brabants Landschap, Rik Hogeling en Hugo Mos, en een aantal vrijwilligers. 

Waarde

Officieel bestaat de maatschappelijke stage niet meer. Nederpel: "Het ministerie heeft op een gegeven moment gezegd daar geen geld meer in te steken. Als Munnikenheide College hechten we echter zoveel waarde aan een stukje burgerschap dat we besloten hebben om het gewoon blijven doen."

In vier jaar tijd moeten de leerlingen in totaal 30 uur maatschappelijke stage verrichten. Aan het eind van die vier jaar ontvangen ze een certificaat. "Voor deze activiteit hier op de Pannenhoef mogen ze vier uur bijschrijven." Andere voorbeelden van de stage zijn de goede doelen actie op school en het verlenen van assistentie bij de open dagen van het Munnikenheide College. "De stage concentreert zich wel vooral op de eerste twee jaar", legt de coördinator uit. "Vanaf het derde jaar gaan ze vooral beroepsstage doen." Verder vinden de eerste 12 uur van de stage plaats vanuit de school. "De overige uren moeten ze zelf maken. Dan moet je denken aan het uitserveren van een diner bij de KBO of helpen bij wijkfeesten." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief