Debby, Ursula, Jan, Richard en Agata geven het goede voorbeeld. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Debby, Ursula, Jan, Richard en Agata geven het goede voorbeeld. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Sportvereniging DIO wil 50-plussers inspireren

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR - De sporthal aan de Lambertusstraat in Etten-Leur was zaterdagmiddag voor de 50-plussers. Sportvereniging DIO organiseerde er een sportmarkt voor de oudere jongeren om hen te laten proeven van de diverse mogelijkheden om sportief bezig te zijn. De opkomst was ten gevolge van het stralende najaarsweer niet overweldigend, maar de organisatie ging ervan uit dat er daardoor genoeg wandel- of fietssport buiten bedreven werd. Missie dan toch geslaagd.

De organisatoren, voorzitter Richard Weijers en bestuurslid Jos Verstraten, verantwoordelijk voor communicatie, hadden samen met de drie dames die de technische leiding vormden voor een leuke variatie gezorgd, zodat bezoekers konden proeven van de verschillende mogelijkheden die de sportvereniging biedt voor de 50-plussers. Debby Geelen, Ursula Biemans en Agata Boot presenteerden enthousiast het programma van Zumba, sport en spel, Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO) en bewegen op maat, dat in drie sessies van een uur kon worden gedaan. Koffie, thee en een frisje stonden klaar en er kon gesnoept worden van tomaatjes en komkommers.

Variatie

Voorheen stimuleerde en faciliteerde de gemeente Etten-Leur, onder de naam GALM project, het bewegen voor ouderen. Inwoners boven de vijftig jaar kregen een uitnodiging om gedurende een jaar daaraan deel te nemen zodat zij konden kennismaken met de diverse mogelijkheden op gebied van sport en spel. "Na dat jaar was het de bedoeling dat mensen zich aanmeldden bij de sportvereniging voor de sport waar ze warm voor liepen. Helaas is de gemeente met het project gestopt",vertelt Geelen, "maar we kwamen wel tot de ontdekking dat de sporters de variatie eigenlijk zo leuk vonden."

Mogelijkheden

De diverse groepen vonden onderdak bij voornamelijk sportvereniging DIO en atletiek- en recreatiesport vereniging Achilles. svDIO zette de sport voort onder de naam Gymfit en rekent momenteel zo'n honderdvijftig mannen en vrouwen tot haar leden. Daarnaast biedt het onderdeel MBVO in de leeftijdscategorieën 65-plus en 75-plus speciale sportmogelijkheden. "We passen de lessen aan zodat iedereen mee kan doen", zegt Biemans, "en natuurlijk koffie en thee voor en na de lessen."

Belangrijk

"Onze doelstelling is om ouderen meer in beweging te krijgen, hoe ouder je wordt hoe belangrijker bewegen is", vertelt Richard Weijers. "Daarnaast is het een uitstekende manier om eenzaamheid tegen te gaan. Er ontstaan vriendschappen. Wij, als DIO, organiseren uitstapjes zoals fietstochtjes, maar onderling wordt ook zo het een en ander geregeld. We hebben onze lessen 's ochtends, 's middags en 's avonds, dus de tijd hoeft geen belemmering te zijn en aangezien we gebruik maken van alle gemeentelijke sportzalen hoeft afstand ook geen probleem te zijn. Als mensen elkaar eenmaal kennen komen ze vaak samen."

Aanmelden

Het idee van de sportmarkt ontstond een aantal maanden geleden. Weijers: "Daarom was de tijd wat kort om een en ander te organiseren want het nieuwe seizoen start in september. Wellicht dat we er een volgende keer een wat andere invulling aan geven, misschien samen met andere sportverenigingen." Jos Verstraten vult aan: "Natuurlijk doen we dit uit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar uiteraard ook om ons ledental wat op te vijzelen. We merken dat het aantal aanmeldingen terugloopt."

Informatie over svDIO is te vinden op www.svdio-ettenleur.nl, maar er kan ook gebeld worden naar Richard Weijers: 06-52076335.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief