Eerder dit jaar reed twee keer kort na elkaar een vrachtwagen tegen een glazen overkapping op de hoek van het Burchtplein met de Hof van den Houte. ARCHIEFFOTO GINOPRESS B.V.
Eerder dit jaar reed twee keer kort na elkaar een vrachtwagen tegen een glazen overkapping op de hoek van het Burchtplein met de Hof van den Houte. ARCHIEFFOTO GINOPRESS B.V.

APB uit zorgen over verkeerssituatie op het Burchtplein

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De fractie van het Algemeen Plaatselijk belang (APB) maakt zich grote zorgen over de veiligheid van fietsers en voetgangers op het Burchtplein in het winkelcentrum van Etten-Leur. Burgerlid Fer van Bergen van het APB vraagt het college van burgemeester en wethouders in een brief om onderzoek te doen naar de verkeerssituatie op het plein.

Van Bergen schetst dat er veel veranderd is in deze verkeerssituatie sinds de opening van het vernieuwde Winkelhart, in augustus 2005. Hij noemt als voorbeelden de (gestegen) bezoekersaantallen, de verkeersstromen en de aard van de bezetting van de panden. Bij de opening van het Winkelhart, dertien jaar geleden, werd besloten om de Hof van den Houte, het Markthof en de Valpoort fietsvrij te houden. Dit gold niet voor het Burchtplein.

Factoren

Volgens het burgerlid spelen er een aantal factoren waardoor de situatie op het Burchtplein in de loop der tijd gevaarlijker is geworden. "Er is niet alleen meer winkelend publiek, maar mensen hebben ook steeds meer haast. Zij stappen de winkel uit en zijn niet voorbereid op de mogelijke aanwezigheid van fietsers. Daarnaast heb je tegenwoordig veel elektrische fietsen, die zich met een veel hogere snelheid voort kunnen bewegen. Onlangs heeft er nog een aanrijding plaatsgevonden tussen een wat oudere dame en een kind waarbij een ambulance aanwezig is geweest, en er zijn dagelijks veel bijna aanrijdingen te melden." Fer van Bergen wijst ook nog op de vrachtwagens die 's ochtends tot 11.00 uur geparkeerd staan om te laden en te lossen. "Dit beperkt de doorgang enorm."

Onveilig

Buiten bovengenoemd probleem spreekt het APB ook zijn zorg uit over de verkeersstromen op het Raadhuisplein en het aansluitende deel van de Markt. Van Bergen: "Dit deel van het Winkelhart wordt eveneens onveilig gemaakt door brommers, scooters en elektrische fietsen die hier voorbijrazen. Incidenteel wordt deze route zelfs gebruikt door motoren. Als voetganger voel je je zeker niet veilig in dit gedeelte van het Winkelhart en als terrasbezoeker ondervind je geluids- en stankoverlast. Dit vraagt naar onze mening om dringende maatregelen en om het handhaven van reeds genomen verkeersbesluiten. En niet alleen tijdens de weekmarkt."

Zinvol

"Tezamen vormen het Burchtplein, het Raadhuisplein en het aansluitende deel van de Markt een groot deel van het voetgangersgebied in het Winkelhart", besluit het APB-burgerlid. "Dus misschien is het wel zinvol om de verkeerssituatie van het totale voetgangersdomein in het Winkelhart opnieuw te bekijken", zo vraagt hij aan het college.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief