Het vrouwelijke beeld is zichtbaar in het Huysmuseum.
Het vrouwelijke beeld is zichtbaar in het Huysmuseum. Foto: Frank Hultermans

'Zet beelden St. Antonius terug in openbare ruimte'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Het APB wil dat de beelden die decennia lang op het terrein van van het voormalig zorgcentrum St. Antonius stonden worden teruggeplaatst in de openbare ruimte. Het gaat om twee kunstwerken van een naakte man en een naakte vrouw op een bakstenen sokkel. APB maakt zich hard voor vergeten kunstwerken

De beelden staan al jaren niet meer op hun huidige plaats. Raadslid Kim van Drongelen trok zich het lot van de beelden aan en kwam achter de plek waar ze tegenwoordig staan. De vrouwelijke variant kreeg een plek in het Huysmuseum. Het mannelijke beeld staat nog op het terrein van het oude St. Antonius, maar staat verscholen tussen de struiken. Het beeld verkeert niet in al te beste staat.

Terug zichtbaar

De beelden kenmerken zich, doordat de man en de vrouw diep in gedachten zijn verzonken. "Honderden bewoners van de instelling en honderden bewoners van ons dorp zijn in al die jaren voorbij deze beeldende kunst gelopen, of stonden er bij stil", benadrukt Van Drongelen. Ze vindt het jammer dat de beelden niet meer zichtbaar zijn in het straatbeeld en wil daar graag verandering in brengen.

Heerma van Vossplantsoen

Het APB heeft raadsvragen gesteld over de kwestie. Van Drongelen stelt voor om de beelden te verplaatsen naar een locatie waar ze beter zichtbaar zijn: "Het Heerma van Vossplantsoen zou een geschikte locatie kunnen zijn. Dat is dichtbij hun oorspronkelijke locatie en met als achtergrond het hoofdgebouw van het voormalig St. Antonius." Daarnaast wil zij weten of het college op de hoogte is van het bestaan van de kunstwerken en of het bekend is of de beelden bewaard gaan blijven. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief