Foto: Peter Houtepen

Gemeente Etten-Leur zoekt jeugdburgemeester

ETTEN-LEUR - Vanaf januari 2019 stelt de gemeente Etten-Leur een jeugdburgemeester aan. Bovenbouwleerlingen van basisscholen uit Etten-Leur kunnen voor de functie solliciteren door middel van een sollicitatiebrief. Deelnemende kinderen moeten graag in de belangstelling staan en goed voor grote groepen mensen kunnen spreken


Bovendien hebben ze toestemming van hun ouders en van hun school nodig. Doel van de jeugdburgemeester is om de betrokkenheid van de jeugd in Etten-Leur bij de gemeente te vergroten, maar ook om kinderen meer te leren over verkiezingen, democratie en maatschappij.

Taken van de jeugdburgemeester

De jeugdburgemeester neemt deel aan evenementen als de sleuteloverdracht met carnaval, de opening van de Koningsspelen, de Boomfeestdag en de Nationale Dodenherdenking. Hij of zij houdt hierbij een korte toespraak. Ook mag de jeugdburgemeester zelf onderwerpen aandragen, die hij of zij belangrijk vindt en waar hij of zij graag aandacht aan wil schenken in de gemeente.

De verkiezing

Normaal geldt de aanstelling van de jeugdburgemeester voor één jaar. "Maar omdat we graag een start willen maken, geldt voor het schooljaar 2018/2019 een afwijkende periode van januari tot en met juni 2019. Leerlingen kunnen tot 6 januari 2019 een sollicitatiebrief naar de gemeente sturen via e-mailadres jeudgburgemeester@etten-leur.nl. In deze brief beschrijven de kinderen waarom zij de beste kandidaat voor het jeugdburgemeesterschap zijn en wat zij als jeugdburgemeester willen gaan doen", meldt de gemeente. Aan de hand van deze brieven nodigt de burgemeester een aantal kinderen uit voor een sollicitatiegesprek. Een selectiecommissie van drie personen kiest naar aanleiding van deze gesprekken de nieuwe jeugdburgemeester.

Kiezen en gekozen worden

Basisscholen zijn van harte welkom om aan te sluiten bij het project 'Jeugdburgemeester'. Voor scholen, die interesse hebben in het project, is er een gratis, kant-en-klaar lespakket beschikbaar: 'Kiezen en gekozen worden'. Bovendien kunnen scholen een rondleiding door het gemeentehuis en de raadszaal aanvragen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief