Cloveniersgilde Etten is er druk mee. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Cloveniersgilde Etten is er druk mee. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Cloveniersgilde bouwt kerststal op Markt weer op

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Kerstmis nadert met rasse schreden. Overal in Etten en Leur straalt de feestverlichting en de grote kerstbomen staan weer op het Raadhuisplein en het Van Bergenplein. Het Cloveniersgilde zorgt traditiegetrouw voor de grote kerststal op de Markt, die op tweede kerstdag verandert in een levende stal, omgeven met gezelligheid.

Het Cloveniersgilde Etten is opgericht in 1657 en is daarmee het oudste Gilde van Etten-Leur. De hechte broederschap werd in 1997 nieuw leven in geblazen en telt nu vijfentwintig leden. Harry Hack is de Hoofdman van het schuttersgilde met als tweede belangrijkste man Knecht Henk Neven.

Stal

"We zorgen al vanaf 1997 voor de kerststal op de Markt", vertelt Hack. "De stal is gemaakt door het Cloveniersgilde en de beelden zijn, samen met de gemeente Etten-Leur, gekocht."  De huidige beelden zijn in het begin van deze eeuw gemaakt in Etten-Leurs zusterstad Siauliai in Litouwen. "We veranderen elk jaar wel iets aan de stal, we hebben die al groter gemaakt en volgend jaar moet er een nieuwe dak op."

Puzzelen

En dat nieuwe dak kost natuurlijk geld. Ze zijn ervoor aan het sparen. "Financiële steun is altijd welkom", lacht Hack. Voor het onderhoud van de stal, de beelden en de organisatie van het speciale programma rondom de levende kerststal op tweede kerstdag hebben de leden van het Gilde puzzelstukjes verkocht. "Jaarlijks verkopen we er ongeveer duizend. Ze kosten één euro maar  er zijn er nog maar een paar te koop."

Gezellig

Het programma op tweede kerstdag begint om 13.00 uur. De kerstman zal met zijn elf om ongeveer 14.00 arriveren. "Het is een gezellig uitje voor het hele gezin" zegt Neven enthousiast "de sfeer is gemoedelijk, een echte kerststemming." Tegen zeer vriendelijk kerstprijsjes kan er glühwein en warme chocolademelk gedronken worden en zijn er broodjes worst voor diegene die iets stevigs in de maag wil hebben. De kerstman en zijn elf delen snoepjes en ballonnen uit aan de kinderen die daarnaast een (gratis) graai mogen doen in de grabbelton voor een leuk cadeautje. De man in Dickensiaanse klederdracht zal met zijn buikorgel zorgen voor een stemmige muzikale kerstnoot.

Prijzen

Gedurende de gehele middag, die tot 16.00 uur duurt, zal de notaris puzzelstukjes passen en heb je geluk dan word je de trotse bezitter van een damesfiets of is de combi oven of die airfryer van jou. Op de middag zelf worden de resterende puzzelstukjes verkocht. Naast de grote prijzen zijn er ook een aantal cadeaubonnen te winnen.

Nieuwe leden

Het Cloveniersgilde levert daarnaast met acht gildebroeders een bijdrage aan het toneelstuk dat op kerstavond tijdens de kindermis in de Lambertuskerk zal worden opgevoerd. Verder zijn zij jaarlijks bij zo'n tien tot twintig activiteiten betrokken die allen te maken hebben met de Etten-Leurse gemeenschap. "We zouden eigenlijk wel graag wat nieuwe, jonge leden erbij hebben", zegt Hack. We willen tot dertig leden groeien." Belangstellenden die de sfeer eens willen proeven of met de kruisboog een poging willen wagen op de schietbaan zijn welkom op dinsdagavond vanaf 20.00 uur in het clubhuis naast de Lambertuskerk. Informatie over de historie en bijvoorbeeld de vendeliers, bazuinblazers en trommelaars is te vinden op www.cloveniersgilde.nl. Bellen naar de Hoofdman kan ook: 06-51373066.

Het is echter wel een heren gezelschap. Dames worden, met uitzondering van een feestje zo nu en dan, niet toegelaten. "Dat is historisch zo gegroeid", zegt Hack vergoelijkend.

Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief