Anika en Sjoerd hebben veel zin in de eerste bijeenkomst.
Anika en Sjoerd hebben veel zin in de eerste bijeenkomst. (Foto: Monique Jansen)

Activiteitenclub voor jongeren met lichte beperking van start

ETTEN-LEUR – Nieuwe mensen leren kennen én gezellige activiteiten ondernemen. Dat wil een groep enthousiaste jongeren met een lichte verstandelijke beperking in Etten-Leur. Daarom hebben zij de handen ineengeslagen en komen zij vanaf donderdag 21 februari één keer per maand samen. De eerste avond start met kennismakingsspelletjes.


"We hebben wel vrienden, maar we vinden het leuk om nog meer mensen te leren kennen met wie we ook weleens kunnen afspreken. Er is helaas ook niet zoveel voor ons te doen in Etten-Leur", vertellen Sjoerd Peeters en Anika van den Berg. Ze vinden geen aansluiting bij reguliere activiteiten, maar voelen zich ook niet thuis bij activiteiten die speciaal worden georganiseerd voor gehandicapten.

Wensen

Daarom besloten Sjoerd en Anika met leeftijdsgenoten zelf een initiatief te starten. Daarbij kregen zij hulp van Amarant, Surplus en de gemeente Etten-Leur. Gezamenlijk hielden zij een enquête naar de wensen van een groep jongeren met een licht verstandelijke beperking. Daaruit kwamen veel verschillende ideeën: sportclinics, bioscoop, spelletjesavonden, bingo en thema-avonden met voorlichting. "Daarmee kunnen we heel wat avonden vullen", vindt Sjoerd.

Geen stempel

Een locatie was na een paar vergaderingen snel gevonden. De groep mag maandelijks gebruik maken van de horecavoorziening Lenti & Contenti in X-EL: de creatieve broedplaats voor jonge ondernemers in Etten-Leur. "We zijn heel blij met de locatie. Het ligt heel centraal en we hebben hier veel ruimte", lacht Sjoerd.

De jongeren treffen elkaar onder de naam 'E-L-Kander'. De scheve K staat het 'met elkander doen', maar wel jezelf mogen zijn. In de groep telt iedereen mee. "We zijn allemaal namelijk veel meer dan onze beperking. We willen geen stempel!", benadrukt Anika. Zij heeft veel zin in de eerste bijeenkomst. De club hoopt dat zoveel mogelijk jongeren de weg naar E-L-Kander vinden. Bezoekers wordt daarom gevraagd een introducé mee te nemen, maar dit is zeker niet verplicht.

Steentje bijdragen

Uitbater Robin Huijskens van Lenti Contenti is blij om een steentje bij te dragen: "Het is ook de wens binnen X-EL om maatschappelijk actief te zijn. Daarin werken we graag samen. Zo kunnen creatieve ondernemers bijvoorbeeld workshops aanbieden."

Wijkmanager Annemiek Voesenek en Amarant -begeleider Paul van Gurp zijn onder de indruk van de inzet van de jongeren. Zij helpen dan ook graag mee met de organisatie: "Maar ze doen het grotendeels op eigen kracht. Iedereen denkt en helpt mee. Dat is heel mooi om te zien. Ze verdienen nu echt bekendheid, zodat veel jongeren de weg naar E-L-Kander weten te vinden!"

Ideeënbus

De eerste bijeenkomst begint donderdag vanaf 19.00 uur. De avond duurt tot 21.00 uur. Lenti Contenti bevindt zich aan het Stationsplein 25. Iedereen kan binnenlopen. "Er komt ook een ideeënbus te staan. Wie een leuke activiteit weet, kan zijn of haar idee dan in de bus stoppen", kondigt Anika aan. De twee hopen dat veel jongeren zich aansluiten bij E-L-Kander.

Zij hebben namelijk nog een speciale wens: "We hopen uiteindelijk een evenement neer te zetten. Daar komt veel bij kijken. Als we straks een grote groep hebben, zouden we zo'n festijn zomaar kunnen organiseren!"

Wil je graag meer weten over E-L-Kander? Mail dan naar elkander2019@outlook.com of kom naar de ontmoetingsavond.


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief