Afbeelding
Foto: Jack Konings

Onderzoek naar nieuw woonwagenkamp in Etten-Leur

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur bekijkt of er in de stad behoefte is aan een tweede woonwagenkamp. In totaal hebben zich zeven geïnteresseerde huishoudens gemeld die interesse hebben in het huren van een standplaats.

Op dit moment bevindt zich alleen een woonwagenkamp aan de Egelhof. Deze standplaatsen zijn jaren geleden verkocht aan de bewoners, waardoor er op deze locatie geen ruimte is om nieuwe huurplekken te realiseren. Als er behoefte is aan nieuwe plekken, dan moet er worden gekeken naar een andere plek. Op dit moment heeft de gemeente nog geen locaties op het oog waar woonwagens kunnen worden geplaatst.

Nieuw beleid

Het Rijk stimuleert gemeenten om te kijken of er behoefte is aan woonwagenplekken. Dit vloeit voort uit nieuw beleid. Gemeenten worden niet langer gestimuleerd om een uitsterfconstructie voor woonwagenkampen te hanteren. Wie op een wachtlijst staat, dient binnen een redelijke termijn kans te maken op een woonplek.

Daarbij moet wel worden gekeken of iemand daadwerkelijk een 'woonwagenachtergrond' heeft. Ook spijtoptanten (mensen die vrijwillig naar een reguliere woning zijn verhuisd) dienen in aanmerking te komen voor een plekje. De wachttijd voor een plek zou ongeveer gelijk moeten zijn aan die voor een sociale huurwoning. De gemeente is niet verantwoordelijk voor daadwerkelijke huisvesting. Dat zijn volgens de landelijke overheid woningcorporaties.

Voorstel na zomer

Burgemeester Miranda de Vries verwacht na de zomervakantie met een voorstel te komen. Hierbij werkt Etten-Leur samen met de buurgemeenten. De gemeenteraad besluit dan in de tweede helft van dit jaar of er wel of niet nieuwe standplaatsen nodig zijn. De huishoudens die zich nu hebben gemeld met interesse wonen zelf in Etten-Leur of een plaats vlakbij.

Zij hebben voornamelijk belangstelling voor het huren van een standplaats én woonwagen. De aangewezen partij in Etten-Leur voor het realiseren van deze plekken zou uiteindelijk woningcorporatie Alwel zijn. Er zijn contacten tussen de gemeente en Alwel, maar op dit moment wordt nog niet concreet samengewerkt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief