De voormalige vuilstortplaats wordt mogelijk het eerste zonnepark in Etten-Leur.
De voormalige vuilstortplaats wordt mogelijk het eerste zonnepark in Etten-Leur.

Zonnepark op plek van oude vuilstort

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De voormalige vuilstortplaats aan de Bollendonkseweg in Etten-Leur krijgt een nieuwe bestemming. De GroEnergie Groep BV wil een groot zonnepark aanleggen. Daarvoor moet de gemeenteraad nog wel een verklaring van geen bezwaar afgeven.

Het totale gebied van de oud-vuilnisbelt beslaat ongeveer 9,8 hectare. Er ligt nog steeds veel afval onder een oude afdeklaag. Bovenop de stortplaats is inmiddels een bos gegroeid. De bomen zullen plaats moeten maken voor zonnepanelen. "De eigenaar krijgt een herplantplicht opgelegd. Hij gaat natuur aanleggen op een eigen perceel van anderhalve hectare en heeft een tweede locatie op het oog", vertelt wethouder Ger de Weert.

Geen bezwaar

De GroEnergie Groep heeft met omwonenden van de oude afvalberg gesproken, maar die lijken geen bezwaar te hebben tegen de komst van het zonnepark. De initiatiefnemers hebben inmiddels de aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. Het is de bedoeling dat de enorme hoeveelheid zonnepanelen straks niet zichtbaar is vanaf de weg. Aan de randen blijven bomen staan, waardoor een groen uitzicht gegarandeerd blijft. Daarnaast mag de afvalberg niet worden geëgaliseerd. De afdeklaag dient in stand te blijven.

Dakruimte

Wethouder Kees van Aert vindt de stortplaats een perfecte plek voor het zonnepark. Hij ziet liever niet dat panelen op landbouwgronden worden geplaatst. "Daarvoor willen we eerder dakruimte benutten." Het is niet niet bekend aan wie de energie van het zonnepark straks wordt geleverd. De Weert verwacht dat het nog wel minimaal een jaar kan duren, voordat de panelen worden neergezet. Eerst moeten alle procedures worden doorlopen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief