Jan Hendrickx met  Lursu diejalektwoorden van het Luers woordenboek. FOTO J. HENDRICKX
Jan Hendrickx met Lursu diejalektwoorden van het Luers woordenboek. FOTO J. HENDRICKX Foto: J. Hendrickx

Leurs woordenboek 'Opsu Lurs'

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op woensdag 24 juli a.s. wordt het eerste Leurs-dialect-woordenboek gepresenteerd. De presentatie van 'Opsu Lurs', de titel van het woordenboek, wordt gehouden in molen De Lelie op de Geerkade en begint om 14:00 uur en zal een klein uurtje duren.

Namens Lurs Volluk zal Jan Hendrickx, die de woorden en onderwerpen heeft verzameld en opgetekend en de grafische vormgeving van het boekje heeft verzorgd, het eerste woordenboekje overhandigen aan een Leurenaar die al 75 jaar lang 'plat prot', de dorpse benaming voor het dialect.

Waarom een Leurs dialect-woordenboek ?

Dialect is bij uitstek een spreektaal. Om dit culturele erfgoed te behouden werden in heel veel regio's, steden, en dorpen het plaatselijk dialect in boekvorm vastgelegd. In het jaar 2000 verscheen het 'Tètteleurs-dialect-woordenboek'. Voor het opschrift stellen hiervan werd gebruik gemaakt van de op wetenschappelijke basis tot stand gekomen Brabantse Referentiespelling. Voor het 'Lurs diejalekt' is gebruik gemaakt van de basis van de fonetische schrijfmethode. zonder verdere 'toeters en bellen'.Bij deze methode worden de spraakklanken van het gesproken dialect eenduidig in geschreven vorm vastgelegd. De woorden worden dus geschreven zoals die bij het uitspreken ervan klinken. Een wat eenvoudigere wijze om het dialect te schrijven. Het Leurse spreekdialect is en blijft 'prusies utzellufdu'als dat van het Tètteleurs dialect. Het Leurs-dialect-woordenboek, met o.m. bijna 1.600 woorden, is op 24 juli a.s. tijdens de presentatie te koop en/of te bestellen evenals het boekje 'Korte vertellingen over op de Leur en in Etten'. Belangstellenden en geïnteresseerden in het Lurs diejalekt zijn uiteraard van harte welkom op deze introductiebijeenkomst van 24 juli.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief