Afbeelding
Foto: Peter Houtepen

Burgemeester eet een crackertje mee op basisschool Het Kompas

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Bruine boterhammen, bruine broodjes, krentenbollen, crackertjes, kaas, pindakaas, appelstroop, komkommer, waterkers, thee, halfvolle melk. Aan alles is donderdagmorgen gedacht bij het ontbijt op school voor speciaal basisonderwijs Het Kompas in Etten-Leur. 

De 12 leerlingen van groep Wit (groep 4) van juf Suus willen het liefst al dit lekkers direct aanvallen, want de meeste van hen rammelen van de honger omdat ze thuis nog niet gegeten hebben. Toch vraagt de juf ze nog even om te wachten tot burgemeester Miranda de Vries er is. Zij bezoekt de groep deze ochtend, zoals veel burgemeesters in het land dat ook op andere scholen doen in het kader van het Nationaal Schoolontbijt.

U

Omdat Miranda de Vries nog even op zich laat wachten, geeft dit juf Suus de gelegenheid om met de kinderen nog even het 'protocol' door te nemen. Zo hebben ze samen onder andere geleerd om de burgemeester met 'u' aan te spreken. In de praktijk blijkt dit later, op een enkele keer na, best goed te gaan. Net op het moment dat de juf haar leerlingen in afwachting van de burgemeester voor wil gaan lezen uit 'De Heksen' van Roald Dahl, stapt directeur Francy Derijck samen met Miranda de Vries het lokaal van groep Wit binnen. 

Kleren

Ter kennismaking schudt ze eerst alle kinderen de hand. Leerling Salina valt meteen iets op aan de burgemeester: "Wat heeft u mooie kleren aan!" Quinn heeft de eer om naast de burgemeester te zitten. Daar is dan ook wel een speciale reden voor: hij viert deze donderdag namelijk zijn achtste verjaardag. 

Vragen

Nadat de eerste boterhammen en crackertjes gesmeerd zijn en de thee en melk ingeschonken, beantwoordt de burgemeester allerlei vragen die de leerlingen voorafgaand aan haar bezoek bedacht hebben. Of ze zelf ook kinderen heeft bijvoorbeeld en een huisdier. Ook wil groep Wit graag weten wat de burgemeester zelf iedere ochtend als ontbijt gebruikt. Op de vraag of ze ergens allergisch voor is, moet Miranda de Vries het antwoord helaas schuldig blijven. "Dat heb ik nog niet ontdekt!" Salina heeft tot slot van het ontbijt nog wel een verzoek: "Burgemeester, mag ik van u een handtekening?"

Volwaardig

Het Nationaal Schoolontbijt kent jaarlijks een goed doel en dit draait altijd om het welzijn en de gezondheid van kinderen. Bij deze editie is dat Het Vergeten Kind, dat strijdt voor een Nederland waarin elk kind zich écht voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. Er zijn nog steeds kinderen die verwaarloosd en/of mishandeld worden, wat hun verdere leven zal tekenen. Burgemeester Miranda de Vries heeft daarom donderdag een symbolisch bedrag betaald voor het ontbijt op Het Kompas.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief