SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Leerlingen van de KSE zoeken het hogerop

Door: Sandra Broosus Algemeen

ETTEN-LEUR - Vier leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur (KSE) zoeken het hogerop door een satelliet te bouwen. Ze zijn namelijk geselecteerd om deel te nemen aan de landelijke CanSat competitie. De vier enthousiaste jongens hebben de opdracht om van een frisdrankblikje (Can) een satelliet (Sat) te maken met een missie.

Het KSE-team opereert onder de naam KanSatE. De deelnemers zijn teamcaptain Tijn van der Woude (mavo-3), programmeur en ontwerper Mart Nouws (havo-5), ontwerper Boy Krijnen (havo-3) en PR & Communicatie Kevin de Roon (havo-3). Docent Science en Natuurkunde Marcel van der Lugt begeleidt en coacht de jongens. "Eigenlijk zitten de deelnemers van dit project normaal gesproken in havo-4/5. Ons team is dus een stuk jonger", aldus woordvoerder Kevin de Roon. "De teamleden kenden elkaar al wel, maar de band is door onze deelname gegroeid. We hebben dezelfde passie en binnen het team heeft ieder zijn eigen rol en specialiteit. Daardoor werkt het zo goed."

Wat is Cansat?

CanSat is een competitie voor scholieren uit de bovenbouw havo of vwo van het voortgezet onderwijs. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet en testen deze. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en voeren hun missie uit. Een bijzonder project waarin scholieren de kans krijgen om praktijk gerichte ervaring op te doen in het bouwen van een complex systeem waarin meerdere disciplines van belang zijn. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat, samen met andere Europese teams, naar de Europese competitie.

Eigen missie

"De competitie heeft een verplicht onderdeel. Deze missie is het meten van de luchtdruk en gps", legt Kevin uit. 'We hebben ook een eigen, secundaire missie bepaald. Onze missie is het meten van bosbranden door het bepalen van de CO2 in de lucht en de warmte. We werken voornamelijk na schooltijd aan het project. Dat is geen probleem, want we vinden het ontzettend leuk dat we hieraan mee mogen doen. We brengen heel veel verschillende dingen in praktijk zoals het programmeren van Arduino's (kleine micro controllers), ontwerpen en bouwen. Onze 'can' printen we zelf met een 3D printer. Ook zoeken we zelf de publiciteit op met dit persbericht en zetten social media in."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief