Verbroedering tijdens carnaval in het winkelcentrum.
Verbroedering tijdens carnaval in het winkelcentrum. Foto: Len Poppelaars

Tentoonstelling over ‘carnaval’ geopend: Komt allen kijken

Door: Len Poppelaars Cultuur

ETTEN-LEUR – Carnavalszaterdag vervulden Prins Thomas III (Etten) en Prins Carolus I (Leur) gezamenlijke de eer om de etalagetentoonstelling over carnaval van Heemkundekring Jan uten Houte te openen. Delen uit het cultureel erfgoed van Carnavalminnend Etten-Leur. Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud. Langs het raam in de gezonde buitenlucht lopend, te bewonderen tot halfvasten (14 maart). Wandelen jullie langs? Maak een foto!

Met een buitentemperatuur onder het vriespunt, worden de prinsen deze ochtend om 11:11 uur bij de expositieruimte gastvrij ontvangen door voorzitter Piet Paantjes van heemkundekring Jan uten Houte. Een dienblad met likeur zorgt tijdens dit moment voor warmte. 

Warmte passend bij het unieke gezamenlijke moment. Carnaval met ELkaar. Met terechte trots meldt Piet dat dankzij de inzet van Jan Mucharowski het gelukt is om met MaMi en alle Leurse en Ettense Carnavalsverenigingen etalagetentoonstellingen in te richten in de ExpoRuimte aan het Burchtplein (oude pand Rabobank) en bij Prego aan het Van Bergenplein.


Prinselijke praat

Een leuke vorm om carnaval toch zichtbaar te maken in 2021, aldus Leurse Leut (opgericht in 1957). “Carnaval heeft een basis van samen zijn, gewoon aan de bar een pilsje drinken”, blikt prins Carolus I weemoedig terug en alvast hoopvol vooruit. Stichting carnaval de Stijloren (organiserend vanaf 1952) streeft om het traditionele volksfeest carnaval in Etten-Leur levendig en in ere te houden.

Die liefde voor het volksfeest, start bij het meegeven aan de jeugd. “Laat je niet ontmoedigen, volgend jaar kan je weer aanhaken en gaan we het dubbel en dwars inhalen”, steekt prins Thomas III de jeugd een hart onder de riem.

Bewegende beelden
Bewegende beelden van weleer terugkijken, kan op de schermen in de etalage aan het Burchtplein, waar Toon als technische man vele uurtjes in heeft gestoken. Daarnaast zijn er veel attributen en kleding te bewonderen, welke je meenemen in de rijke historie van bouwend, feestend en wereldrecordpogend Etten-Leur.

Achter de ramen
Mami actief sinds 1987, met oorspronkelijke oprichters opstarters Jac van Dongen en Anton van Dorst, heeft een indrukwekkende cultuurhistorie. Zo kunt u bijvoorbeeld nog een keertje terugdenken aan het emmer trommelen van 10 jaar geleden. Of de oorspronkelijke poster ‘klepperen’ van vorig jaar.

KV de Duimkes

K.V de Duimkes (opgericht 1981), u kent ze misschien van het Spijkerbroekhangen of de 21 keer behalen van de eerste plaats. CV Ietskus Aanders (reeds 18x deelnemer), een gezellig vriendschappelijk zooitje ongeregeld. Waar volgens eigen zeggen bouwen belangrijker is, dan lopen. En tot slot CV te Gek zijn vertegenwoordigd. Deze laatste neemt je in de tentoonstelling mee in het proces van idee tot lopen. Met foto’s, bouwtekeningen en pakken. De wisselbeker uit 2020 valt ook te bewonderen.

Jan uten Houte daagt de aanschouwers van de tentoonstellingen uit ter plaatse mooie foto’s te maken. Iedereen kan een foto sturen naar beheer@janutenhoute.nl
De prijswinnaars worden halfvasten bekend gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief