Politie ziet 'whaling' toenemen: 'Oplichters doen alsof ze je zoon of goede vriend zijn'
Foto: Politie

Politie ziet 'whaling' toenemen: 'Oplichters doen alsof ze je zoon of goede vriend zijn'

  Politie

ETTEN-LEUR - Politieteam Weerijs waarschuwt inwoners voor het zogenaamde whaling, een vorm van cybercrime. Daarbij krijg je een berichtje van iemand die dichtbij je staat, zoals een zoon of dochter. Oplichters proberen zo je vertrouwen te winnen en je geld over te laten maken. En dat lukt ze steeds maker.


De politie Zeeland West-Brabant ziet de laatste tijd een toename van Whaling. "Bij whaling krijgt u een alarmerend bericht van iemand uit uw vriendenkring of familie, bijvoorbeeld uw zoon of dochter. Die zit zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Hij vraagt dringend om uw financiële hulp via een sociaal netwerk als Facebook of simpelweg via e-mail en whatsapp", legt de politie uit. "Het bericht heeft een dwingende toon."


Achteraf blijkt dan dat het account op het sociale netwerk van die persoon gekraakt is door een oplichter. Behulpzame vrienden die geld overgemaakt hebben, beseffen pas later dat zij zijn opgelicht. De vriend in kwestie is zich nergens van bewust. Maar ook zonder een gekraakt account kunnen oplichters hun slag zijn. Ze appen dan bijvoorbeeld met een ander nummer, en zeggen dat hun telefoon kapot is. Daarom hebben ze 'tijdelijk een ander nummer'.

Het advies van de politie luidt: controleer het verzoek eerst, bijvoorbeeld door te bellen. Maak geen geld over voordat u heeft gebeld. Bent u slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting? Meld dit bij de politie.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>