Kunnen de schaatsen uit het vet en de sleeën van zolder?

WEST-BRABANT - De meteorologische winter is inmiddels bijna anderhalve maand aan de gang, maar van echt winterweer is nauwelijks nog sprake geweest. Toch zou dat eind volgende week wel eens kunnen veranderen. Dat meldt Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder van Weeronline 


De winter heeft zich volgens hem tot nu toe beperkt tot een paar keer lichte vorst in de nachten en een dag(deel) sneeuw. Voor komend weekend en begin volgende week staat herfstweer op het programma met maxima van 8 graden en regelmatig regen. Vooral zondag en maandag kan het weer flink waaien. "Maar vanaf eind volgende week neemt de kans op kouder weer toe tot circa 30 procent, aldus Van Wezel.

Een populair weerfenomeen om naar te kijken tijdens de wintermaanden is de zogenoemde 'plotselinge stratosferisch opwarming'. In het Engels: Sudden Stratospheric Warming (SSW). Hierbij warmt de lucht ergens boven het noordelijk halfrond tussen 15 en 50 kilometer hoogte, in de stratosfeer, snel op. Hier waait de wind normaal gesproken van west naar oost. Een sterke SSW is in staat om dit voor grote delen om te draaien. Als dit gebeurt leidt dit vaak binnen een week of twee ook tot grote veranderingen in het stromingspatroon op leefniveau. 

"Op dit moment is een SSW gaande en dus is er een relatief grote kans op een weersverandering binnen twee weken", licht de meteoroloog toe. Dit kan eind januari sneeuw opleveren of droog weer met kou op diepvriesniveau. "Maar het kan ook een zuidenwind veroorzaken met nog zachter weer dan afgelopen dagen. En een westelijke stroming is uiteraard ook gewoon weer mogelijk."

Kunnen de schaatsen al uit het vet gehaald worden en de sleeën van zolder? Jaco van Wezel moet een slag om de arm houden. "Het enige dat we op dit moment gefundeerd kunnen zeggen over het weer vanaf eind volgende week is dat er een relatief grote kans op verandering is."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief