'Wintertijd' gaat weer in: uurtje langer slapen

HALDERBERGE - Slaapkoppen kunnen dit weekend hun hart ophalen. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok namelijk een uur terug gezet. En dat betekent een uur langer slapen! 


Zaterdagnacht is het weer zover: dan gaat de wintertijd in. Om 03.00 uur wordt de klok één uur achteruit gezet. Iedereen kan dus een uurtje langer slapen. 

Zomertijd en 'wintertijd'

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Weersvoorspelling 

Precies bij het ingaan van de wintertijd breekt een vrij koude periode aan. Dat meldt Weeronline. Na het weekend is voor het eerst dit najaar in grote delen van Nederland kans op nachtvorst. Ook overdag is het fris voor eind oktober. Op veel plaatsen komt de temperatuur niet meer boven 10 graden uit.

De overgang tussen zomer- en wintertijd is dit jaar groot. De overgang van zeer zacht naar vrij koud weer vindt precies tijdens het verzetten van de klok plaats. In de nacht van zaterdag op zondag trekt namelijk een regengebied over het land. Door deze regenzone draait de wind van zuidwest naar noordwest. De noordwester blaast vrij koude lucht afkomstig van Spitsbergen naar ons land.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>