De plannen voor twee speelbossen in Halderberge met onder andere een insectenhotel, crossheuveltjes, waterelementen en een open speelzone liggen er al wat langer.
De plannen voor twee speelbossen in Halderberge met onder andere een insectenhotel, crossheuveltjes, waterelementen en een open speelzone liggen er al wat langer. (Foto: Henk Voermans)

Te weinig animo voor speelbos in Pagnevaart

HOEVEN - Er komt geen speelbos in Pagnevaart. Dat laat het college van B&W weten. Nu het speelbos in Oud Gastel in geopend, zou de gemeente doorpakken naar Pagnevaart in Hoeven. Er blijkt echter te weinig draagvlak te zijn en dat is één van de vereisten. Om die reden is de gemeente Halderberge genoodzaakt van de realisatie af te zien. Van de 62 omliggende adressen hebben 41 adressen door middel van een handtekeningenactie aangegeven zelfs tégen de komst van een speelzone in het Pagnevaartbos te zijn.


De plannen voor twee speelbossen in Halderberge met onder andere een insectenhotel, crossheuveltjes, waterelementen en een open speelzone liggen er al wat langer. Natuurlijk spelen heeft voor de gemeente de voorkeur en om die reden werd er enthousiast ingezet op een speelbos in Hoeven en eentje in Oud Gastel. Ook op nieuw in te richten of te renoveren speellocaties wordt ingezet op de natuur, zoals dat ook in speeltuin de Vlindervallei in Hoeven het geval is. De gemeenteraad heeft enkele jaren geleden namelijk al een motie voor de realisatie van een speelbos aangenomen. Dorpsbos in Oud Gastel en het Pagnevaartbos op de grens van Hoeven en Bosschenhoofd bleken daarvoor geschikt.

Verrassingen

De gemeente is gestart met het Dorpsbos in Oud Gastel. Samen met Stichting Groen Ontmoet en Scouting Andriessen is in juli 2017 een spelletjesochtend in het Dorpsbos georganiseerd. Kinderen hebben tekeningen gemaakt van hetgeen zij graag in een speelbos willen zien. Ook hebben zij een naam verzonnen voor de speelplek; 't Gastels speelbos, het bos vol verrassingen. Inmiddels is het Dorpsbos Oud Gastel klaar, mede dankzij sponsoring van 15.000 euro. Het Dorpsbos werd feestelijk geopend en vooral bij mooi weer weten veel Gastelse kinderen en hun (groot)ouders de weg naar de nieuwe speelvoorziening te vinden.

Draagvlak

Er zou meteen doorgepakt worden naar Hoeven waar in een gedeelte van het Pagnevaartbos ook een speelbos aangelegd zou worden. De gemeente ziet daar echter vanaf. "Dit wegens gebrek aan draagvlak bij de omwonenden", zo legt het college uit. Eerder waren er een aantal mensen die zich voor de realisatie in wilden zetten. "Toch bleek er onvoldoende animo te zijn voor de locatie Pagnevaart voor de komst van een speelbos. Om te onderzoeken of er daadwerkelijk geen draagvlak is, is naar 62 omliggende adressen een informatiebrief verzonden, waarop bewoners van 41 adressen door een handtekeningenactie hebben aangegeven tegen de komst van een speelzone in het bos te zijn.Volgens het Landschapsplan is draagvlak bij omwonenden echter een vereiste", legt B&W uit. De buurtbewoners vonden twee van de drie voorgestelde locaties echt ongewenst en voor de andere was geen draagvlak. "Op dit moment zijn geen andere locaties voor een speelbos voorhanden. Mocht dat in de toekomst wel het geval zijn, dan onderzoeken wij de mogelijkheden." 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>