De bordjes in Halderberge. FOTO JAN VAN DER LEER
De bordjes in Halderberge. FOTO JAN VAN DER LEER Foto: Jan van der Leer

Oproep aan bewoners-WhatsApp-groepen in Hoeven

Sport en vereniging

HOEVEN - De buurtpreventieteams van Hoeven willen graag contact leggen met bewoners-WhatsApp-groepen, om daarmee beide netwerken te versterken. Het gaat dan vooral om bewonersgroepen die via WhatsApp informatie over hun woonomgeving met elkaar delen.

Naast de vier buurtpreventieteams in de kern van Hoeven zijn er in de buitengebieden vier buurtpreventie-WhatsApp-groepen actief. Al deze buurtpreventieteams en WhatsApp-groepen zijn opgezet in overleg met gemeente en politie. De coördinatoren en beheerders hiervan maken deel uit van een overkoepelende WhatsApp-groep waarin ook de gemeente, politie en BOA’s zijn opgenomen. Bij elkaar maken honderden bewoners van Hoeven deel uit van deze netwerken en samen maken zij Hoeven een stuk minder aantrekkelijk voor criminelen.

De communicatie binnen deze WhatsApp-groepen is aan strenge regels gebonden. Zo mogen alleen berichten worden verstuurd over zaken die onveilig of verdacht zijn, die op dat moment spelen en die de anderen op dat moment moeten weten. Uiteraard wordt zo nodig eerst de politie of een andere instantie gebeld.

In Hoeven zijn daarnaast nog andere bewoners-WhatsApp-groepen actief, met meestal wat minder strenge communicatieregels Ook deze groepen delen informatie met elkaar, als zich verdachte omstandigheden in hun woonomgeving voordoen.

Het zou goed zijn als elk van de buurtpreventieteams/WhatsApp-groepen ook de bewoners-WhatsApp-groepen in die buurt snel kan informeren bij verdachte situaties. Andersom is het natuurlijk ook goed om bij verdachte situaties, vanuit een bewoner-WhatsApp-groep het buurtpreventieteams of de buurtpreventie-WhatsApp-groep van die buurt snel te kan informeren. Hoe meer bewoners op de hoogte zijn, des te meer effect je immers kunt bereiken. Als bijvoorbeeld een bewoner verdachte personen ziet en hij dit snel aan andere bewoners kan laten weten, is het vaak heel effectief om met meerdere bewoners tegelijk naar buiten te gaan en de verdachte personen vriendelijk te vragen wat zij daar zoeken en of zij hen kunnen helpen. Meer is vaak niet nodig.

Wij vragen de beheerders van die bewoners-WhatsApp-groepen dan ook contact op te nemen met de coördinator van de buurtpreventie bij de gemeente, Gerard van Staden, via: buurtpreventie@halderberge.nl of telefoonnummer 140165.

Vermeld hierbij de buurt/straten van jullie groep en het aantal leden. Je ontvangt dan van Gerard de contactgegevens van de coördinator van het buurtpreventieteam of buurtpreventie-WhatsApp-groep in je buurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief