Met zijn typetje 'De Kleinzoon' staat Joep de Wildt straks ook op het Keiebijterskletstoernooi. Foto: Wendy Lodewijk - tonpraatfotos.nl
Met zijn typetje 'De Kleinzoon' staat Joep de Wildt straks ook op het Keiebijterskletstoernooi. Foto: Wendy Lodewijk - tonpraatfotos.nl (Foto: Wendy Lodewijk - tonpraatfotos.nl)

Joep de Wildt tweede beste tonprater van Brabant

OUDENBOSCH - Met zijn act als 'de kleinzoon' behaalde Joep de Wildt (39) afgelopen weekend bij de Brabantse Kampioenschappen Tonpraten in Valkenswaard een zeer verdienstelijke tweede plaats. "Het voelt als een overwinning. Samen in de finale staan met zoveel, voor mij grote namen, was een droom. Ik ben zo blij en trots," laat hij weten. Nu gaat hij zich voorbereiden op het jaarlijkse toernooi bij de Keiebijters in Helmond. "Dáár de finale halen is nu mijn volgende doel."


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Joep de Wildt is zelfstandig ondernemer in de kledingbranche en heeft winkels in Oud Gastel, Roosendaal en Oudenbosch. Hij is al 16 jaar samen met Brenda, voor wie hij onlangs op de knieën is gegaan. Samen hebben ze drie dochters: Liv, Ilse en Fay. "Het huwelijk hebben we maar doorgeschoven naar 2021," lacht Joep, "ik heb het dit jaar veel te druk met de verbouwing van de winkel in Oudenbosch én het tonpraten."

De Kwaok

Het is bij Joep begonnen toen hij met een oom van hem meeging en later zelf meedeed aan De Kwaok. "Daar deed en doe ik, naast presenteren, cabaret-achtige stukjes met liedjes en filmpjes erbij." Zijn interesse voor het theater werd daarmee aangewakkerd. Hij bezocht vele voorstellingen om vooral inspiratie op te doen. "Het is beslist wel wat anders dan alleen maar moppen vertellen, er moet een verhaaltje bij zitten." Met het organiseren en presenteren van een Jeugdkwaok heeft Joep er later voor gezorgd dat ook de jonge puiten een artistiek podium kregen.

Applaus

Het tonpraten zelf doet Joep nog maar sinds een paar jaar. "In Hoeven, waar alleen tonpraters uit eigen dorp mee mogen doen, hadden ze in 2016 te weinig mensen. Bij hoge uitzondering mocht er iemand van 'buitenaf' meedoen. Ik heb een act voor de ton gemaakt en won direct zowel de jury- als de publieksprijs." De jaren daarop deed hij dit kunstje nog eens over in Oud Gastel. Daar ging hij in 2017 met de publieksprijs naar huis om in 2018 ook een dubbelslag met jury en publiek te maken. Tijdens een optreden in Roosendaal werd Joep aangesproken door de bekende tonpraters Andy Marcelissen en Ton Berkelmans. "Zij gaven mij een applaus bij terugkeer in de kleedkamer en hebben mij op het spoor gezet hoe het Keiebijters Kletstoernooi in Helmond te bereiken."

De Goeie To(o)n

Dat spoor liep via het kletstoernooi van De Goeie To(o)n, eveneens in Helmond. Hier krijgen elk jaar in oktober talenten in de ton de mogelijkheid zich niet alleen aan een groter publiek te presenteren, maar worden er tevens drie wildcards voor de Keiebijters vergeven. "Uit de 34 inschrijvingen gingen er 6 naar de finale, waarna ik uiteindelijk zelfs als winnaar werd uitgeroepen. Het toernooi winnen was zeker bijzonder, maar de mooiste prijs was toch die wildcard," zegt Joep enthousiast. "Het Brabants Kampioenschap in Valkenswaard zag ik daarom toch meer als opwarmer voor het échte werk straks bij de Keiebijters." Joep kruipt bij zijn act in de rol van een kleinzoon die praat over zijn opa, die vroeger tonprater was. Hij ging daarbij vaak met hem mee en heeft zelfs bij zijn opa ingewoond. "Met de buut ben ik vrijwel de gehele dag bezig," gaat hij verder. "Het duurt toch wel zo'n anderhalf jaar voordat hij écht goed is. Er zitten veel dingen van mezelf in en bovendien probeer ik altijd een paar actuele gebeurtenissen erin te verwerken. Je wordt niet alleen beoordeeld op grappen, maar uitbeelding, samenhang, voordracht en verstaanbaarheid spelen zeker ook een rol."

Finale

Aan het Keiebijterskletstoernooi doen in totaal 12 tonpraters mee die zich, verdeelt over 3 voorrondes, kunnen plaatsen voor de grote finale op zaterdag 8 februari. Joep staat in de derde en laatste voorronde op zaterdag 1 februari. De finale is dan op 15 februari op tv te zien en beelden van het toernooi worden tijdens de carnavalsdagen regelmatig herhaald. Vanuit Oudenbosch gaat een volle bus supporters met Joep mee naar Helmond. "Ik rijd gewoon met de bus mee hoor. Ik treed als laatste op en heb daar genoeg tijd om me verder voor te bereiden. Als ik de finale niet haal is het voor mij toch al geslaagd hoor. Ik heb de laatste jaren telkens mijn grens verlegd. Als ik bij de laatste vier zou staan, is dat al een grote overwinning voor mij. Nu ik zover gekomen ben, ga ik ervoor ook," zegt hij tot slot. 

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>