Foto:

Man (40) aangehouden in WhatsAppfraude-zaak Oud Gastel

OUD GASTEL - Een 40-jarige man uit Arnhem is vrijdag aangehouden op verdenking van een oplichtingszaak in Oud Gastel. Een 52-jarige vrouw uit Oud Gastel deed aangifte van WhatsAppfraude. 


Eind februari 2020 deed een 52-jarige vrouw uit Oud-Gastel aangifte van WhatsAppfraude. Zij was opgelicht door iemand die zich via WhatsApp voordeed als haar dochter. Met een smoes vroeg men om geld over te maken vanwege een noodgeval. De politie stelde een onderzoek in en het spoor leidde naar een man in Arnhem. Hij werd vrijdag rond 21.00 uur in Arnhem aangehouden. Hij zit vast voor verhoor.

Geraffineerde manier om je op te lichten
Oplichting via WhatsApp is één van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. Eén van de praktijken is dat een 'bekende' je een appje stuurt vanaf een onbekend nummer, maar de profielfoto klopt wel. Deze foto halen ze van internet. Ze vertellen een smoes waarom hij of zij een nieuw nummer heeft. En de 'bekende' vraagt je, soms na enige tijd pas, om geld voor te schieten.

Hoe voorkom je WhatsApp-fraude
Vraagt een bekende via WhatsApp om geld, bel die persoon dan op via het (oude) nummer uit je eigen adresboek. Vaak blijkt dat het nummer nog gewoon werkt. Krijg je geen contact, maak dan geen geld over. En maak afspraken met je omgeving over hoe iemand je om financiële hulp kan vragen en deel dit niet met anderen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>