Robert Dingemanse, Phil Harwood, Marcia Hendriks en Marco van den Bosch.
Robert Dingemanse, Phil Harwood, Marcia Hendriks en Marco van den Bosch. Foto: Johan Wagenmakers

Leren omgaan met vliegende auto. Het kan in Bosschenhoofd!

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Wat ooit een toekomstdroom was, wordt binnenkort toch echt werkelijkheid: de vliegende auto. Met de Personal Air Land Vehicle (PAL-V) worden vanaf 2012 al testvluchten gedaan. Het gelijknamige bedrijf uit Raamsdonksveer dat de PAL-V ontwikkelt, heeft dusdanig grote stappen gemaakt dat het toestel klaar is om de commerciële markt te betreden. Met het oog daarop worden nu vlieginstructeurs aangeworven.

Om de vliegende auto te mogen besturen is zowel een rijbewijs als een vliegbrevet noodzakelijk. De eerste lessen aan toekomstige eigenaren van een PAL-V zijn ondertussen gegeven, maar om aan de vraag te kunnen voldoen is men op zoek naar extra instructeurs. Bij Breda Aviation op Breda International Airport, het ‘hoofdkwartier’ van de opleidingen van PAL-V, vond vorige week een eerste selectieronde plaats, waarbij de eerste zeven kandidaat vlieginstructeurs door hoofd opleiding en gyroplane goeroe Phil Harwood allerlei testen ondergingen.

Uniek

De PAL-V Liberty, zoals de officiële naam luidt, maakt gebruik van de gyroplane techniek. Vanwege zijn dynamisch stabiele eigenschappen en door het feit dat een gyroplane geen overtreksnelheid kent is deze manier van vliegen niet alleen het eenvoudigst maar ook het veiligst. “En veiligheid staat natuurlijk voorop,” vertelt ceo Robert Dingemanse van Pal-V. “Het is een Nederlandse uitvinding en het is echt iets unieks in de wereld.” Al in 2007 werd besloten om hem te gaan maken en werd speciaal hiervoor het bedrijf PAL-V opgericht. “Onze ambities zijn groot. De eindcertificering is volop gaande. Dit is een traject van zo’n acht tot tien jaar, wat gewoon nodig is vanwege de veiligheid.” Vanaf augustus mag de PAL-V van de RDW de weg op. “Over zo’n 18 maanden kunnen onze klanten er dan ook in de lucht gebruik van gaan maken.”

Potentie

De PAL-V Liberty is in een eerste gelimiteerde versie van 90 stuks met vele extra’s en mogelijkheden verkrijgbaar voor 499.000 euro, exclusief BTW. Hiervan zijn inmiddels in Nederland alleen al tientallen exemplaren verkocht. “De potentie is groot. We verkopen veel meer dan verwacht. Dan moet je denken aan avontuurlijke ondernemers, die deze nieuwe vorm van mobiliteit omarmen en wat dan ook op hun bedrijf afstraalt.” Twee motoren van elk 100 pk drijven de propeller aan, een motor wordt gebruikt voor de auto. Er kunnen maximaal twee mensen ‘aan boord’, waarvan een alle bevoegdheden moet hebben.

Bootcamp

Niet alleen het ontwerpen en produceren, maar dus ook het instrueren wordt door PAL-V gedaan. Onder leiding van Phil Harwood worden er instructeurs opgeleid, die straks op hun beurt andere instructeurs en klanten weer opleiden. Begin september starten de officiële lessen bij Breda Aviation. “Het eerste jaar verwachten we zeker 12 instructeurs nodig te hebben, maar dit kan op termijn wel uitlopen naar honderden. Mensen die zich aanmelden zijn onder meer ex-militairen en ex- commerciële piloten.” De opleiding voor toekomstige eigenaren zonder vlieguren bestaat uit een bootcamp van in totaal zes blokken van vijf dagen. Hierbij wordt niet alleen aandacht besteed aan veilig leren vliegen, maar ook aan het inzetten van de PAL-V als oplossing voor het mobiliteitsprobleem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief