Metamorfose van Markland College valt 7 miljoen euro duurder uit
Foto:

Metamorfose van Markland College valt 7 miljoen euro duurder uit

OUDENBOSCH - De metamorfose die het Markland College in Oudenbosch vanaf het begin van 2021 gaat ondergaan valt duurder uit dan gedacht. In 2018 dachten het college en het schoolbestuur 13.6 miljoen euro nodig te hebben, maar de verwachte kosten voor het plan bedragen 20,5 miljoen euro. Oorzaak zijn gestegen bouwkosten en het feit dat het Markland College meer leerlingen te verwachten heeft dan waar eerder vanuit werd gegaan. Het is nu aan de raad om al dan niet een bedrag van 18,4 miljoen euro akkoord te gaan.


In maart 2018 heeft de gemeenteraad van Halderberge kaders vastgesteld en krediet beschikbaar gesteld voor de nieuwe huisvesting van het Markland College Oudenbosch. "Gaande weg zijn we erachter gekomen dat dit niet genoeg is. We zijn steeds uitgegaan van een gemiddeld leerlingenaantal van 1100, maar vanwege de populariteit van de school in de regio moeten we rekenen op gemiddeld 1250 scholieren. In de beginperiode zijn dat er zelfs 1400. Dat betekent dat er meer vierkante meters beschikbaar moeten zijn en daar horen extra bouwkosten bij. Deze kosten zijn sinds 2018 in zijn algemeenheid gestegen en ook dat heeft invloed op de bouwkosten", zo legt wethouder Hans Wierikx uit.

Het Markland College zal zelf ook 2,1 miljoen euro bijdragen. De kosten voor de gemeente komen op 18,4 miljoen euro. In maart was er nog sprake van 13,6 miljoen euro. Michiel Maas van het Markland College is erg te spreken over de plannen. "We zijn de enige school in West- en Midden Brabant waar alle onderwijsvormen van vmbo tot gynasium onder één dak wordt aangeboden. Middels de nieuwe plannen kunnen we de school klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat er optimaal onderwijs dat voldoet aan de eisen en wensen van deze tijd gegeven kan worden. Leren met je hoofd en met je handen. Er is bijzondere aandacht voor praktijkonderwijs op hoog niveau, de groene campus blijft centraal staan en we gaan voor duurzaamheid. Een mooie, veilige omgeving voor de komende veertig jaar."

Waar eerst sprake was van nieuwbouw, blijven nu sommige gebouwen staan voor hernieuwbouw. Het college en het schoolbestuur hebben de voorkeur voor hernieuwbouw van het Thomas More gebouw en het Mavo gebouw en het toevoegen van enkele nieuwbouwelementen aan en tussen deze gebouwen. Utopia en de gymzalen blijven onderdeel van de campus van het Markland College Oudenbosch. Alle gebouwen links van Utopia worden gesloopt en maken wellicht plaats voor woningbouw. De werkzaamheden zouden in het eerste kwartaal van 2022 kunnen starten en naar alle waarschijnlijkheid zijn deze dan in het tweede kwartaal van 2023 afgerond. In de tussentijd gaat het onderwijs gewoon door zoals men gewend is", aldus Maas. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

Administratief medewerker fulltime m/v

Giessen

Tekenaar - werkvoorbereider

Nieuwkuijk (Oss)

Diverse functies

Schijndel

Relatiebeheerder

Sleeuwijk