Gastelse Harley Davidson-club zit zonder clubhuis
Foto: Johan Wagenmakers

Gastelse Harley Davidson-club zit zonder clubhuis

OUD GASTEL - De Harley Davidson Vereniging Roosendaal (H.D.V.R.) heeft per 1 januari, na twaalf jaar onderdak in een loods aan de Steenstraat in Oud Gastel, het clubhuis moeten verlaten. Hoewel de motorclub nu ‘dakloos’ is, is ze zeker niet ter ziele en gaan de leden als freebikers verder met de vele activiteiten.


“In 2009 zijn we ontstaan uit een groepje fanatieke motorrijders,” vertelt President Wilbert Zagers, samen met Sergeant at Arms Willem Luijten (DeWillem) en Roadcaptain Johan Jongenelis zet hij de grote lijnen uit. “Aanvankelijk ging het zó hard, dat we al snel uit moesten wijken naar een grotere ruimte.” Die werd gevonden aan de Steenstraat in Oud Gastel, waar de vereniging voor onbepaalde tijd gebruik mocht maken van een leegstaande loods. “Daar hadden we de beschikking over zo’n 400m2 met een werkplaats van 150 m2, inclusief twee motorbruggen en voldoende ‘Amerikaans gereedschap’, waar onze leden naar hartelust konden sleutelen.”

Vele activiteiten

Het terrein en de loodsen zijn onlangs verkocht waardoor de motorclub, volgens afspraak, een maand de tijd had om de hal leeg te maken. “We hebben voor twaalf jaar rommel op moeten ruimen,” lachen ze. “Veel goede spullen zijn onder de leden verdeeld of verkocht.” Telde de vereniging in de hoogtijdagen zo’n 70 leden, dan is dat nu teruggelopen naar 25. “Het oudste lid is momenteel de 78-jarige Jos de Klerk en Marvin van der Zande is met zijn 25 jaar de jongste. De leden komen uit de gehele omgeving.” De vereniging telt drie vrouwen waaronder Jolanda, de vrouw van Wilbert en Marie Louise, de vrouw van Willem. Naast toertochten en weekeindjes erop uit organiseert men diverse andere activiteiten, rukt men uit bij verjaardagen, trouwfeesten en begrafenissen en onderhoud men contacten met andere motorclubs. “Samen met Edwin Maas hebben we in Kruisland tot twee keer toe een American Day weggezet.”

Goede band

Het drietal kijkt tevreden terug op de nu afgelopen periode. “We hebben een goede relatie opgebouwd met zowel de gemeente als met de buurt. Met een groot evenement vanwege ons vijf-jarig bestaan hebben we ons destijds op de kaart gezet en deze band nog sterker gemaakt. Met veel plezier hebben wij in Halderberge gezeten en de mensen van de gemeente willen wij bedanken voor de goede verstandhouding.” Hoewel de motorclubs de afgelopen jaren een slechte naam hebben opgebouwd en er een bepaalde antipathie tegen ‘bikers’ is ontstaan, heeft H.D.V.R. daar weinig tot geen last van gehad. “Respect naar elkaar en naar de mensen toe is wat wij uit willen stralen.”

Freebikers

Nu ze zonder clubhuis verder moeten maken ze pas op de plaats. “De club is zeker niet ter ziele. We gaan gewoon door als freebikers, spreken af op bepaalde plaatsen en vertrekken van daaruit. Sleutelen doen we huis.” Uiteraard is de vereniging wel op zoek naar een andere ruimte. “Bij voorkeur een gratis loods, eventueel anti-kraak.” Nieuwe leden zijn altijd welkom. “Het rijden van een Harley is niet verplicht. Het gaat om het plezier wat we hebben, daar hoeft echt geen dure motor bij.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief