Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Chris van Rijsbergen gaat Mariakapel van de Stoof opknappen

Door: Johan Wagenmakers Algemeen


OUD GASTEL - De 62-jarige Chris van Rijsbergen, van geboorte Gastelaar, maar woonachtig in Oudenbosch, wedijvert zich om de Mariakapel op de hoek van de Stoofstraat/Lagestraat in zijn geboortedorp op te knappen. “De kapel gaat mij aan het hart en om verder verval te voorkomen moet er dringend iets gebeuren,” laat hij weten.

Hoewel Chris al vanaf 1984 in Oudenbosch woont, is hij geboren en getogen in de Dulderstraat in Oud Gastel en grootgebracht in een gezin met elf kinderen. “Gastel is me altijd blijven trekken.” Op een fietstocht vorig jaar kwam hij langs de Mariakapel gereden en zag dat men name de luifels dringend aan vervanging toe zijn. “De kapel staat in de buurt van mijn ouderlijk huis en gaat mij aan het hart, omdat zowel mijn zus als ikzelf daar door Pastoor van Dam nog getrouwd zijn,” verklaart hij.

Oude stenen 

Het is namelijk pastoor Van Dam die het mogelijk heeft gemaakt dat in 1976 op de hoek van Stoofstraat/Lagestraat door de inwoners van buurtschap de Stoof een Mariakapel gebouwd kon worden. Geld was echter niet voor handen. De daartoe benodigde materialen kreeg men van een lokale ondernemer en Van Dam stelde oude stenen van de in 1905 gesloopte Laurentiuskerk beschikbaar. Eind vorige eeuw heeft Wijkvereniging de Stoof de handen uit de mouwen gestoken, materialen en financiën geregeld om een eerste restauratie te kunnen doen. Daarbij heeft de gemeente de bestrating rondom de kapel vernieuwd. Overigens in 1935 heeft pastoor Mouwen op de plaats van de huidige kapel al een stenen pilaar met Mariabeeld laten plaatsen.

Timmerman

“Ik voel me wel geroepen om de kapel in orde te maken. Als deze niet goed onderhouden wordt, ben ik bang dat hij anders wellicht afgebroken wordt,” vertelt Chris verder. “Ik ben 45 jaar timmerman geweest en ben sinds 1 januari met vervroegd pensioen. Ik heb het goed, heb een aantal leuke hobby’s en wil dit op geheel vrijwillige basis doen. Vorige week ben ik nog bij de naaste buren van de kapel geweest, die al op leeftijd zijn en het onderhoud al die jaren op zich genomen hebben. Zij zijn wel blij met dit initiatief.”

Offerblok

“De luifels boven de kozijnen zijn van kunststof en moeten zeker vervangen worden. Verder nog wat klein reparatiewerk en het houten kruisbeeld kan wel een schilderbeurt gebruiken. Komende zomer gaan we het aanpakken. Het is niet zo’n heel moeilijk karwei, maar het moet om verder verval te voorkomen wel gedaan worden. De buurman helpt in elk geval mee. Mensen die zich geroepen voelen om bij te dragen mogen wat mij betreft iets extra’s in het offerblok gooien. Daar worden normaal gezien de kaarsen en het licht onderhoud van betaald.”

Rustpunt

“Ook al gaan er nu wellicht minder mensen naar toe, het blijft het toch een rustpunt. Even een kaarsje aansteken, wat in de pot stoppen en klaar. Dat geeft toch voldoening.” De kapel staat volgens Chris op grond van de gemeente en is geschonken door pastoor Van Dam aan de bewoners van de Stoof. Maar wie nu feitelijk de eigenaar is, is hem niet bekend. “Het is onduidelijk wie nu wat doet met het kapelletje. Ik wil niemand passeren, maar er moet wel iets gebeuren nu.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief