Foto: Johan Wagenmakers

Werkzaamheden Sint Janstraat van start

HOEVEN - Afgelopen woensdag vond de officiële start plaats van de werkzaamheden in de Sint Janstraat. Wethouder Thomas Melisse legde symbolisch de eerste rioolbuis op zijn plaats. Naast het vernieuwen van de riolering worden water-en gasleidingen aangepast, bovengronds alles opnieuw ingericht en bomen en groen geplant. Aannemer Heijmans hoopt in november met de werkzaamheden klaar te zijn. 


Naast het vervangen van de riolering, is aansluiting van het historisch hart en de pomp bij de Bovenstraat met de kerk een belangrijk punt van deze reconstructie. De kerk wordt straks de huiskamer van het dorp met ruimte voor horeca en verenigingen. Conferentiecentrum Bovendonk en de kerk worden verder met elkaar ‘verbonden’ door het plaatsen van bomen. Het gedeelte vanaf de Sprangweg tot aan de Bovenstraat wordt ingericht als fietsstraat, waarbij auto’s voortaan te gast zijn. De Hofstraat moet de uiteindelijke hoofdaansluiting worden met de rondweg.

Persoonlijk moment

In 2015 diende Thomas Melisse als gemeenteraadslid en Hoevenaar een motie met plan van aanpak over het centrum van Hoeven in. Zes jaar later mocht hij als wethouder de officiële openingshandeling verrichten. “Dit voelt dan ook als een persoonlijk moment. Na een heel intensief inspraaktraject, veel arbeid en veel voorbereidingstijd is er een groot draagkracht voor de plannen ontstaan. Het opnieuw aanbesteden heeft geleid tot een voortvarende doorstart waarin we minder overlast krijgen, minder geld kwijt zijn en toch dezelfde doorlooptijd hebben. Drie elementen: de dorpspomp, de kerk inclusief plein en het economische hart in het Westen gaan elkaar hierbij versterken.”

Aanspreekpunt

Vanaf 2018 hebben bewoners met de gemeente meegedacht over het herinrichten van de Sint Janstraat. Vooral ondernemers Jan Sips en Arjan de Wildt, als kartrekkers van de zogenaamde werkateliers, hebben menig brainstormsessie gehad. “Wij hebben veel inbreng en inspraak gehad en er is veel naar ons geluisterd. Wel hebben we er veel tijd in gestopt want in totaal hebben we maar liefst 42 vergaderingen gehad. Tijdens de werkzaamheden blijven wij ook het aanspreekpunt tussen bewoners en de aannemer die overigens heel goed meedenkt,” vertellen ze.

Primeur

De herinrichting van de Sint Janstraat is opgesplitst in twee fases. Het eerste gedeelte vanaf de Hofstraat tot aan de kerk is al eerder aangepakt. Het gedeelte vanaf de kerk tot aan de Sprangweg is nu officieel van start gegaan. De riolering wordt op dit traject, inclusief huisaansluitingen geheel vervangen door een gescheiden rioolsysteem. “Het overtollige water loopt straks naar een nog aan te leggen vijver in het Hertenkamp,” zegt wethouder Jan Mollen. Een primeur voor Halderberge is op afstand bedienbare straatverlichting. “Deze kan desgewenst qua sterkte eenvoudig aangepast worden. Bovendien zijn de palen voldoende hoog, zodat de carnavalswagens er onderdoor kunnen.” Marc Coolen van Heijmans bedankt de gemeente voor het vertrouwen. “We zijn er trots op dat we dit project aan hebben kunnen nemen. We gaan er vol voor. Wel jammer dat een groot gedeelte van ons werk ondergronds is en zeker zo belangrijk is, maar dat straks niemand het ziet,” zegt hij met een kwinkslag.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief