Foto:

Vereniging Alternatief Goederenspoor informeert leden

OUDENBOSCH - In de basisnet spoor zijn afspraken gemaakt over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoorwegennet. Op basis van de gemaakte afspraken neemt het vervoer van gevaarlijke stoffen door de kern van Oudenbosch sterk toe. De VAG (Vereniging Alternatief Goederenspoor) behartigt de belangen van de omwonenden aan het spoor in Oudenbosch en voert o.a. een lobby ter ontwikkeling van een alternatief Goederenspoor.


Vanwege de Covid-19 pandemie was het niet mogelijk een algemene ledenvergadering uit te schrijven. Middels een presentatie heeft het bestuur de leden uitgelegd wat in 2019 en in 2020 is gepasseerd.

Op de website van de VAG is voor alle belangstellenden informatie te vinden over het basisnet spoor en de activiteiten van de VAG. Mocht u de VAG willen steunen, voor een bedrag van € 5,00 per lid/ gezin ondersteunt u de verening.

Omwonenden aan het spoor in Oudenbosch maar ook in Bosschenhoofd kunnen lid worden van de VAG. Ga hiervoor naar de website vagwestbrabant.nl en meld je aan.

Overzicht in een tijdlijn

Een tijdlijn is samengesteld vanaf december 2013 waarin wordt aangegeven wat de vereniging voor haar leden heeft gedaan in de afgelopen zeven jaar. De laatste maanden is er veel publiciteit geweest in regionale kranten over het vervoer gevaarlijke stoffen (VGS) door woonkernen. De VAG streeft er naar om dit vervoer op termijn over een alternatief tracé te laten uitvoeren.

Commissie Spoor Halderberge

De gemeenteraad en hierin de commissie Spoor neemt de problematiek van het VGS zeer serieus. Het college en in het bijzonder de burgemeester zet zich in om met de gemeenten in de regio maar ook in Zuid-Holland samen te werken bij dit onderwerp. Halderberge heeft al twee jaar een lobbyist aan het werk gezet om het onderwerp hoog op de politieke agenda te krijgen in Den Haag.


Vijf voor Twaalf

Voor de VAG is het vijf voor twaalf. Nu is het de beste gelegenheid bij de vorming van een nieuw kabinet te streven naar een besluit om in de toekomst te investeren in een “2e Betuwe Spoor” in West-Brabant.

De VAG stelt voor een tracé aan te leggen tussen Antwerpen en Rotterdam dat niet door woonkernen gaat. Om het probleem niet bij andere bewoners te parkeren is een geboorde tunnel de beste oplossing. Het bestuur van de VAG blijft zich hiervoor sterk maken. Helpt u hieraan mee en wordt u lid van de VAG?

Wat gebeurt er als een giftrein ontploft?

Recent heeft Omroep Brabant een reportage gemaakt over de problematiek vervoer van gevaarlijke stoffen door West-Brabant. Deze reportage is te zien op https://youte.be/YmZLifSqDl4.[

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Monteur

Kruiningen

Machine operator

Baarle-Nassau

Analist

Geertruidenberg

Gebiedsconsulent en een Trainee Adviseur Wonen

West-Brabant en Tholen

Gediplomeerd verzorgende IG

Dussen