Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Halderbergse prinsen positief over carnaval 2022

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT - Als het aan de vijf leutvorsten van Halderberge ligt, wordt Prinsjesdag voortaan niet alleen in Den Haag gehouden, maar is het tevens een geschikte dag om het carnavalsseizoen in onze gemeente voor te beschouwen. Nadat men elkaar twee jaar terug informeel ontmoette in café In den Bocht in Hoeven en vorig jaar het koffertje met (carnavals)aanbevelingen per vliegtuig op Seppe Airport arriveerde, stapte het prinselijk gezelschap vorige week bij de haven van Meekrapdurp in een speedboot om naar Peeloofdurp (Dinteloord) te varen.  

“Prinsjesdag is bij uitstek dé dag voor de prinsen, dus ook onze aftrap voor carnaval,” vertelt Prins Peer II (Peter Picavet) wachtend op de overige vier leutvorsten. Een voor een arriveren ze: Prins Ad (Ad van Elteren) van het Vastelaovedzottelaand, Prins Geert (Geert-Jan van Spaandonk) van het Puitenol, Prins Tommes (Tom van den Hout) van Peejenland en Prins Ruben (Ruben Boenders) van Smoorfrêtersland. De laatste heeft zelfs zijn vakantie onderbroken om er toch maar bij te kunnen zijn. “Maandagmiddag zijn we met de camper vanuit Kroatië thuisgekomen. Het was een heel eind rijden, maar ik heb het gered zie je wel,” lacht hij.

Horeca

Op Prinsjesdag zien de prinsen elkaar om de onderlinge band te versterken en vooruit te kijken naar het nieuwe leutseizoen. “Dan praten we elkaar bij, drinken een glaasje en eten een hapje,” zegt Prins Peer. Daar wringt in Meekrapdurp nu juist de schoen. In het hele dorp is geen horecagelegenheid meer te vinden en de verbouwing van het dorpshuis, wat eventueel uitkomst kan gaan bieden, staat pas over een paar jaar op de rol. “Daar maken we ons zorgen over. Er is inderdaad géén horeca meer. De actie van vandaag is ook een signaal naar de gemeente toe: waar moeten we het straks vieren?” Hulp heeft Prins Peer gevonden bij de buren uit Dinteloord. In Peeloofdurp zijn nog meerdere gelegenheden te vinden, heeft men sinds elf jaar weer een optocht, maar heeft men geen leutvorst. Een deal in de maak? Even later komt in elk geval Richard Wessels van cv Dun Dubbel Dees uit Peeloofdurp met zijn speedboot aangevaren. Hij weet wel raad. “Jullie zoeken een horecagelegenheid en wij een prins, dus stap maar in,” roept hij. Samen met zijn collega’s stapt Prins Peer gretig in de boot om even later bij restaurant Thuis in Dinteloord aan tafel te schuiven. Wellicht is het voor de gemeente en De Meerkrap een idee om in het verlengde van deze ludieke actie volgend jaar tijdens de leutdagen een partyboot in de haven aan te laten meren.

Gewoon doorgaan

Over dit jaar zijn de prinsen gematigd optimistisch. “Het gaat wel goed komen. Als er vijf prinsen bij zijn zoals hier in Halderberge mag het gewoon doorgaan hoor, in Zandvoort was één prins al voldoende,” zegt Prins Peer met een knipoog naar de onlangs verreden Grand Prix. “Met de huidige maatregelen kan het binnen, met toegangscontrole, doorgang vinden, maar buiten is het niet te controleren,” meent Prins Tommes. “Van de anderhalve meter en de mondkapjes zijn we zeer waarschijnlijk verlost,” voegt Prins Ad toe. “Het zal nog niet zo zijn zoals we gewend zijn. En zeker is het nog afhankelijk van hoe de situatie rondom de carnavalstijd zal zijn, maar de kans dat het nu wél doorgaat is vrij groot,” besluiten ze.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief