Afbeelding
Foto: Rien Thijs

Rien Thijs (76) traint zijn honden op hoog niveau

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Onlangs heeft de 76-jarige Rien Thijs voor de zesde keer deelgenomen aan de Nimrod, een jaarlijkse wedstrijd voor jachthonden die op de tweede maandag van november gehouden wordt. Hoewel Rien deze keer niet in de prijzen viel, heeft hij in de loop der jaren met zijn jachthonden een unieke prestatie geleverd.

De Nimrod werd dit jaar gehouden in het Drentse Gieten, waar Rien met zijn zwarte labrador retriever Yuna op basis van winst in wedstrijden met meervoudige apporteerproeven, voor deelname werd uitgenodigd. “De wedstrijd gaat over drie dagen. Per dag is er een proef die bestaat uit drie apporten. Daar zijn punten voor te verdienen. Bij de laatste apport ging het mis. Yuna moest een haas meebrengen, maar had die op 5 meter na nét gemist. Dat was wel een teleurstelling voor me. Hoewel niet gewonnen heb ik wel een dubbel A diploma gekregen. Het was trouwens niet zo moeilijk en spectaculair als andere jaren, want er werden maar liefst 11 diploma’s uitgereikt en dat is veel te veel,” legt hij uit.

Virus

Rien is geboren en getogen in Bosschenhoofd. “Ik ben tussen de boeren groot geworden en als klein manneke liep ik al mee met de jagers van Bosschenhoofd. Voor mijn werk heb ik jarenlang vee door heel Europa getransporteerd.” Het  hondenvirus kreeg echter pas op latere leeftijd vat op hem. Door zijn broer Kees, die honden fokte, werd hij enthousiast gemaakt. “Via de vereniging kocht ik in 1978 in Hulsel mijn eerste labrador: Brendo. Het is tevens de enige reu die ik in al die jaren gehad heb. Het beviel erg goed en ik nam hem overal mee naar toe. In Roosendaal kwam ik iemand uit Stampersgat tegen, die net een doos gebak gekocht had. Hij haalde Brendo aan en de doos viel op de grond. Zo raakte ik aan de praat met hem en hij nodigde mij uit voor een trainingsgroepje op Visdonk. Daar werden leuke dingen met de honden gedaan. Daar heeft het virus mij te pakken gehad en nooit meer losgelaten.”

Uniek

Met Brendo deed Rien in 1984 voor de eerste keer mee aan de Nimrod. “Daar heb ik net als dit jaar 8 van de 9 apporten binnengehaald.” Twee jaar later wist Rien met de vossenrood-kleurige Mirabella wel deze prestigieuze wedstrijd te winnen. Rien heeft nu in totaal zes keer deelgenomen aan de Nimrod, drie keer gewonnen en vier dubbel A-diploma’s behaald. “Dat op zich is al uniek in Nederland, maar wat het nog unieker maakt is dat ik vanaf 1986 met zelf gefokte honden heb deelgenomen. Bedenk daarbij dat je maar een keer met dezelfde hond kunt deelnemen.”

Trainen

Met een vast groepje traint Rien 3 á 4 keer per week een aantal uren op diverse veldjes en gronden in de naaste omgeving. “De grondgebruikers, eigenaren en de gemeente dank ik dan ook zeer voor het mogen trainen daarop. Ook mijn vrouw Adje, mijn maatje, die al die jaren achter mij staat mag ik zeker niet vergeten om te bedanken.” Naast het trainen van de honden gaat Rien wekelijks, op uitnodiging, de gepachte jachtvelden af. “De honden gaan dan beurtelings mee om de buit op te halen. Labradors zijn namelijk voor ná het schot. Volgend jaar is de Nimrod in Flevoland, maar ik ben eigenlijk met Kelly, de dochter van Yuna, aan het trainen voor de 50e editie die in 2023 in Brabant gehouden wordt.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief