Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Diamanten huwelijk Adrie en Nel Oerlemans

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Op 6 juni 1962 zijn Adrie Oerlemans (86) en Nel van Eekeren (85) met elkaar in het huwelijksbootje gestapt. De plechtigheid vond plaats in de trouwzaal van Bergen op Zoom, de geboorteplaats van de bruid. Wethouder Hans Wierikx kwam namens de gemeente, het nu diamanten echtpaar, feliciteren. Uit het huwelijk zijn drie kinderen en drie kleinkinderen voortgekomen.

Nel is wat vergeetachtig en slechthorend en daarom wat stiller, maar Adrie is een begenadigd en enthousiaste prater die de ene na de andere anekdote opdiept over zijn huis, wijkvereniging d’Uilenspiegels, zijn sportieve hobby’s, werk en bezigheden. Tevens blijkt hij over een feilloos geheugen te beschikken en schudt de data en jaartallen van de gebeurtenissen waarover hij vertelt haast moeiteloos uit zijn mouw. Opvallend vind Adrie de geboortedata van hen beiden. “Daar zitten dezelfde cijfers in. Nel is geboren op 16-04-1937 en ik op 17-04-1936.” Een heikel punt is toch wel zijn voornaam Adrie. “Dat is mijn eigenlijke voornaam, maar buiten mijn vrouw noemt haast niemand me zo. Ze kennen me namelijk beter als Janus. Dat komt door mijn eerste werkgever die me Januske noemde. Dat is een eigen leven gaan leiden.”

Kippenhok

“Op 19 juni 1955 hebben we elkaar bij het dansen ontmoet. Thuis in Moerstraten, waar ik vandaan kom, hadden we een ‘boerderijke’ en in het weekeinde gingen we ’s avonds dansen. Bij Pip Schoonen in Halsteren ben ik haar tegengekomen. De eerste keer al heb ik haar naar huis in Bergen op Zoom gebracht, maar pas met de Halsterse kermis begin augustus was het aan. Ze was mijn eerste meisje wat ik kuste,” vertelt Adrie. “Ik moest om tien uur thuis zijn en hij pas om twaalf uur, dus dan ging hij daarna nog lekker uit en een potje biljarten of zo,” vult Nel aan. In totaal hebben Adrie en Nel zeven jaar verkering gehad. “Er waren gewoon weinig woningen en trouwen en inwonen of in een schuurtje of kippenhok wonen zagen we niet zitten.”

Gesleuteld

Van huis uit weet Adrie al wat werken is. “Als kleine jongen van vijf jaar hielp ik thuis al mee en op mijn achtste kon ik al koeien melken. Op de boerderij was altijd wel wat te doen.” Na de ambachtsschool doorlopen te hebben kwam Adrie later in dienst bij fietsenmaker Van Sprundel in de Koelestraat te Oud Gastel. “Hier vernam ik dat er in de wijk daarachter een woning beschikbaar kwam. Dat huis was al verkocht, maar dat ging niet door. In dat huis wonen we nu na 60 jaar nog steeds.” Naast Van Sprundel heeft Adrie onder meer nog gewerkt bij Brand aan de Pietseweg. “Overal heb ik aan gesleuteld, van solex-motoren tot tank- en vliegtuigmotoren. Van Henri Mastboom, die aan de overkant van Van Sprundel woonde, heb ik nog jarenlang het onderhoud van zijn auto gedaan, ook toen ik daar allang niet meer werkte. Dat vertrouwen had hij vanaf het begin in me. Wel moest ik hem altijd aanspreken met meester.” Nel bestierde het huishouden en heeft nog een tijdje een kleuterschool schoongemaakt. “Zij zorgde voor onze kinderen Erik, Anita en Anja en zette het eten op tijd op tafel. Gelukkig mocht ik elke dag weer thuiskomen. Uiteraard hielp ik mee, maar als er na het afwassen een klein vuiltje was achtergebleven, kreeg ik het wel te horen,” lacht Adrie met een dankbaar knikje.

Sportief

Adrie is zeer sportief aangelegd en zwemt nog steeds vrijwel elke dag. “Ik heb bijgehouden dat ik sinds 1998 in totaal al 8000 kilometer gezwommen heb. Bij het 25-jarig bestaan van zwemvereniging De Vuurtoren, waar ik ondertussen al 48 jaar lid van ben, wilde ik 1000 baantjes onder water zwemmen, maar dat zijn er uiteindelijk 3100 geworden. Met de vereniging ben ik op  veel plaatsen geweest en het Hollandsch Diep heb ik ook al eens overgestoken.” Ook fietsen en wandelen doet Adrie graag. “Op 75-jarige leeftijd heb ik voor het eerst de Vierdaagse van Nijmegen gelopen en heb ik ook nog leren skiën. Dat laatste heb ik maar drie jaar volgehouden.” Trots is Adrie ook op de vele renovaties in en om zijn huis, die vrijwel allemaal eigenhandig door hem zijn gedaan. “Het plafond in de kamer heb ik zelf ontworpen en aangelegd. De kamer stond vol met steunpilaren.”

Genoten

Het diamanten huwelijk is tweede pinksterdag in eigen familiekring gevierd. Een rondleiding en stadswandeling in Bergen op Zoom, waarbij naast bezoekjes aan het Markiezenhof en de Gevangenpoort nog even de trouwlocatie van weleer aangedaan werd, stonden daarbij op het programma. “Deze dag hebben we uit handen gegeven. Onze oudste dochter heeft alles geregeld. Bleken er in Bergen op Zoom toch nog plekjes te zijn die we nog niet kenden en die we alsnog ontdekt hebben. De dag hebben we afgesloten met een lekker etentje. We hebben ervan genoten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief