Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Echtpaar Biseswar-Bhawante viert 60-jarig huwelijk

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Op 14 juli 1962 zijn Sardjoepersad Biseswar (79) en Sieuwrani Bhawante (77) in Suriname met elkaar in het huwelijk getreden. Zoals gebruikelijk bij Hindoestaanse families in die tijd zijn ze door de wederzijdse ouders aan elkaar voorgesteld. Wethouder Thomas Melisse kwam het diamanten echtpaar namens de gemeente de felicitaties overbrengen.

“We hadden veel respect voor onze ouders. Als zij vonden dat wij geschikt voor elkaar waren dan was dat zo,” vertelt het echtpaar. Uit het huwelijk zijn zes kinderen, twaalf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen voortgekomen. “Onze kinderen zijn allemaal in Suriname geboren.”

Sneeuw

Op 1 november 1975 is het gehele gezin naar Nederland gekomen. “Ik wilde niet naar Nederland toe. Mijn hele familie echter had geen vertrouwen in de onafhankelijkheid van Suriname en ging wél naar Nederland. Dat was een hele stap en een zeer moeilijke beslissing,” zegt Sardjoepersad. “We zagen bij aankomst dikke sneeuw liggen. Dat hadden we nog nooit gezien! We hadden alleen maar zomerkleding bij en zijn als eerste kleding gaan kopen.” Werk heeft Sardjoepersad eerst gevonden bij borstelfabriek Vero in Roosendaal en later bij White Products. Op zijn zestigste is hij met vervroegd pensioen gegaan. “Ik moest er vanwege CAO-afspraken uit, maar wilde eigenlijk niet.” Sieuwrani had het druk met het huishouden en de opvoeding van de kinderen en kookt nog steeds veel en graag voor de gehele familie.

Stichting 

Sardjoepersad is oprichter en voorzitter geweest van de ter ziele gegane Surinaamse Culturele Stichting. “Die heeft 29 jaar bestaan. Dat waren gezellige tijden. Dan had ik veel contact met de gemeente en de burgemeesters.” Het echtpaar woont nog geheel zelfstandig. “De gezondheid is goed, anders zou het minder zijn.” De kinderen hebben gezorgd voor een feestdag vol met verrassingen. “Ze weten het nog niet,” fluistert de jongste dochter, “maar een limo komt ze straks ophalen. Dan gaan we met zo’n veertig man in een aparte ruimte in een restaurant in Den Haag een feestje bouwen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief