Afbeelding

Jobke Vonk-Vedder geïnstalleerd als burgemeester

Algemeen

HALDERBERGE - Jobke Vonk-Vedder is officieel burgemeester van de gemeente Halderberge. Dinsdagavond werd zij geïnstalleerd en de komende honderd dagen neemt zij de tijd om kennis te maken met de gemeente, de ambtenaren en de raad. Ze wil het klimaat in Halderberge op alle fronten leren kennen voordat ze uitspraken doet over haar plannen met haar nieuwe werkgebied. Feit is wat haar betreft wel dat 'de bezem er niet doorheen hoeft'. "Wel wil ik, zoals ook de gemeenteraad heeft aangegeven, inzetten op Halderberge 2.0. Een plattelandsgemeente met een eigen cultuur met kernen die alle vijf hun eigen kleur kunnen behouden, maar wel met een mooie rol in de regio. Als verbinder wil ik daar heel graag aan meewerken", aldus Vonk.

Jobke Vonk - Vedder (52) heeft al een indrukwekkende politieke carrière achter zich. Van 1986 tot 2015 was ze onafgebroken raadslid, wethouder of burgemeester. Haar veelbesproken tijd als burgemeester van Aalsmeer heeft duidelijk indruk gemaakt. "Het was een heel moeizame periode. De coalitieonderhandelingen zijn op zijn zachtst gezegd niet goed verlopen en dat heeft zijn weerslag gehad op de raad. Het ging er enorm heftig aan toe, het was helemaal mis met de verhoudingen. Ik kreeg het niet voor elkaar om de verhoudingen te verbeteren, de conflicten gingen zelfs op een gegeven moment via mij lopen. Het voelde als tekort komen, als falen, maar het was beter voor Aalsmeer en mijzelf om mijn functie als burgemeester weg te leggen. Ik was aan de slag gegaan als verbinder, ik heb niet het karakter om 24/7 conflicten op te lossen", legt ze uit.

Verbinden Dat is ook de reden dat Vonk uitkijkt naar haar rol in Halderberge. "Deze gemeente heeft ook een lastige tijd achter de rug en natuurlijk zullen er altijd conflicten blijven. Dat is ook niet erg, dat hoort erbij. Maar het gevoel is hier heel anders. Mijn eerste bezoeken aan Halderberge waren hartelijk, precies zoals de slogan Hartelijk Halderberge zegt. Hier zie ik me wel burgemeester zijn en ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat ik hier wel tot mijn recht kom. Ik wil verbinden, ik zoek graag mensen op, wil hen helpen om met eigen oplossingen te komen en hen begeleiden", aldus Vonk.

Regio De nieuwe burgemeester wil Halderberge graag helpen haar rol in de regio te versterken, maar concrete plannen heeft ze -bewust- nog niet gemaakt. "Ik neem de eerste honderd dagen graag de tijd om de gemeente, de raad, de ambtenaren en de inwoners te leren kennen. De raad wil Halderberge op het gebied van overheidsparticipatie versterken en ook haar rol in de regio verstevigen. Daar wil ik mee verder gaan. Natuurlijk heb ik me al ingelezen, maar het is te vroeg om nu al met beleidsplannen te komen. Ik wil eerst verkennen, maar wat mij betreft staat het al wel vast dat de bezem er hier echt niet doorheen hoeft. Dat is gelukkig helemaal niet nodig."

Woonplicht De woonplicht die de burgemeester voorschrijft in de eigen gemeente te wonen, zorgde ervoor dat voormalig burgemeester Giel Janssen niet anders kon dan zijn ontslag in te dienen. Vonk stelt dat zij zonder twijfel binnen een jaar binnen de gemeentegrenzen van Halderberge gaat wonen. Zij voegt daar wel aan toe dat ze dat in eerste instantie niet met haar gezin bestaande uit haar echtgenoot en twee kinderen zal doen. "Ik ben al druk aan het zoeken. Ik weet nog niet in welke kern ik wil gaan wonen, maar feit is wel dat ik hoe dan ook in Halderberge kom wonen. Mijn man en jongste zoon blijven voorlopig echter wel in Abcoude wonen. Mijn zoon is zestien en zit op de middelbare school, die haal ik niet weg uit zijn omgeving. Daar ben ik heel helder in. Hoe we er precies invulling aan gaan geven, dat zal de tijd leren. Hoe dan ook ga ik aan mijn plicht voldoen, mijn gezin steunt mij daarin. Maar dat ik in Halderberge kom wonen, is een feit!"

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief