Afbeelding

Samenwerking Groenhuysen, Tissink-Jofib Fysiotherapie en Fitness 2B-Vitaal

Bedrijvig Nieuws

OUD GASTEL – Drie organisaties die elkaar ondersteunen om de zorg beter en efficiënter te maken. Op de tweede verdieping van het Medisch Centrum is deze samenwerking onlangs van start gegaan. Leendert Tissink van Fysiotherapiepraktijk Tissink-Jofib vertelt dat ze met deze samenwerking de zorg zo dicht mogelijk bij elkaar willen brengen. ‘’’Mensen op leeftijd hebben vaak meerdere aandoeningen dus als samenwerkende organisatie kunnen de mensen beter en makkelijker terecht.’’ Maar natuurlijk kunnen ook jongeren en volwassenen terecht bij Tisink-Jofib.

DOOR LUELLE KOOP

Het is voor de heren Leendert Tissink en Martijn Kilsdonk van Groenhuysen, van groot belang dat patiënten en vooral ouderen zo vitaal mogelijk blijven. “Door de samenwerking met anderen kun je patiënten de beste behandeling bieden en versterk je elkaar”, is Martijn van mening. Doordat de organisaties zich verzamelen op een locatie creëer je korte lijnen, waardoor iedereen beter geholpen kan worden. Deze korte lijnen zijn er ook met de verpleegkundigen en huisartsen, een verdieping lager en met de apotheker op de begane grond. Bij de huisartsen zijn patiënten met chronische aandoeningen, zoals longaandoeningen, diabetes, hoge bloeddruk of bijvoorbeeld overgewicht al langer bekend en kunnen problemen vroegtijdig opgespoord worden. Nu de lijnen kort zijn kunnen klachten door medische behandeling in combinatie met fysiotherapie, ergotherapie en diëtetiek worden verminderd of zelfs voorkomen worden. Door het grote aantal disciplines binnen Tissink-Jofib Fysiotherapie en Groenhuysen krijgt de cliënt de paramedische zorg die nodig is om te herstellen.

Kracht van de samenwerking

Groenhuysen richt zich vooral op de ouderenzorg. In het Medisch Centrum zijn diverse specialisten van Groenhuysen werkzaam, waaronder fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen.Er zijn binnen de organisatie meerdere fysiotherapeuten aanwezig. Zo ook de behandelaars van Tissink-Jofib Fysiotherapie, iedereen heeft zijn eigen expertise, waar onderling goede afspraken over zijn gemaakt. De fysiotherapeuten van Groenhuysen zijn bijvoorbeeld naast hun vele andere specialisaties ook deskundig in de behandeling van patiënten met een niet aangeboren hersenletsel, zoals een CVA of Parkinson. Ook ondersteunt Groenhuysen bij de behandeling na revalidatie opname. Overigens richten de Groenhuysen diëtetiek en logopedie zich ook op volwassenen maar de kern expertise van Groenhuysen is echt ouderen. De fysiotherapeuten van Tissink-Jofib Fysiotherapie leveren naast Algemene fysiotherapie, Kinderfysiotherapie en Fysiotherapie voor Hart-, Vaat- en Longpatiënten diverse andere specialisaties, zie hiervoor de website www.jofib.nl. Op de website is een duidelijk overzicht van de locaties van alle Jofib fysiotherapie praktijken, zodat men snel de praktijk kan vinden die aansluit bij de wens van de patiënt.  Alle praktijken zijn bovendien HCA en HKZ gecertificeerd.

Stel dat een patiënt een behandeling heeft lopen bij meerdere disciplines (zoals fysiotherapeut en ergotherapeut), dan is er de mogelijkheid om deze afspraken achter elkaar te plannen zodat de patiënt niet meerdere dagen hoeft terug te komen. ‘’Dit is een grote kracht van de samenwerking,’’ aldus de heren Leendert en Martijn.

Wanneer iemand uitbehandeld is bij de fysiotherapeut maar er nog wel een na traject nodig is om bijvoorbeeld de conditie en kracht te onderhouden, dan kunnen zij terecht bij Fitness 2B-Vitaal.

Fitness

Fitness 2B-Vitaal (huisnummer 2b) is er niet alleen voor de patiënten die onder behandeling zijn (geweest). ‘’Ouderen zien zich zelf niet meer voetballen of iets dergelijks en daar is fitness een goed alternatief voor,’’ is Leendert overtuigd, mits dat gebeurt onder deskundige begeleiding gezien deze doelgroep. Ook jongeren kunnen hier uiteraard terecht. Voor iedereen is het onbeperkt sporten voor 35 euro in de maand, of 30 euro per maand bij een jaar abonnement. Onlangs zijn er vele nieuwe toestellen aangeschaft waardoor iedereen zich kan vermaken in de fitness ruimte. De hoek voor de krachttraining wordt volgens Leendert op en top gebruikt door de jonge mannen van Oud Gastel. Op een doordeweekse ochtend zijn het vooral de ouderen die de loopbanden en dergelijke in gebruik nemen. ‘’Het is fijn om te zien dat de oudere heren en dames volop gebruik maken van de faciliteiten,’’ aldus Leendert.  Voor deze doelgroep is bewegen belangrijk om gezond oud te kunnen worden. Er worden ook mogelijkheden voor bedrijfsfitness aangeboden. Langer doorwerken verlangt van oudere medewerkers dat ze fit en vitaal blijven.

Multidisciplinair

Beide organisaties willen graag weten wat er gebeurt en speelt in Oud Gastel en omliggende gemeentes, dus mensen zijn vrij om te vragen en langs te komen wanneer ze willen. Het is de bedoeling dat er gebruik gemaakt wordt van multidisciplinaire programma’s voor bijvoorbeeld longaandoeningen, hartfalen, diabetes en overgewicht. Dit zijn programma’s rondom een bepaalde aandoening door verschillende zorgverleners aangeboden. Daarbij komt de samenwerking tussen huisartsen, verpleegkundigen, Tissink-Jofib fysiotherapie en de paramedici van Groenhuysen goed tot zijn recht. Er zal niet alleen gericht worden op beweging maar ook op eetpatronen. Maar ook op ergotherapie, logopedie, psychologie en diëtetiek.

Wanneer een patiënt niet in staat is om naar het Medisch centrum te komen gaan we ook naar de mensen thuis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ergotherapie en fysiotherapie, ook om handvaten te geven om wat langer zelfstandig te kunnen wonen. Dit geldt uiteraard ook voor de anderen disciplines. In de toekomst gaan Leendert en Martijn graag met de gemeente aan de slag. Ze hopen iets te kunnen betekenen op het gebied van hulpmiddelen en langer zelfstandig wonen.

 

 

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief