Wethouder Hans Wierikx en voorzitter Leo van Leengoed bewonderen het Jaarboek 2017 van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’.
Wethouder Hans Wierikx en voorzitter Leo van Leengoed bewonderen het Jaarboek 2017 van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’.

Presentatie Jaarboek 2017 trekt een overvolle museumzaal

Door: Janny Mathijssen algemeen

OUD GASTEL - Al tijdens de ontvangst van de gasten voor de boekpresentatie van Heemkundering 'Het Land van Gastel', zag het ernaar uit dat het een drukke bijeenkomst zou worden. Het weer werkte mee en de publiciteit had haar werk gedaan. Dat de bezoekers zouden worden ontvangen met een glas champagne, kan wellicht ook een aantrekkende werking hebben gehad. Tijdens een "Gastels kwartiertje" bezetten de bezoekers alle zitplaatsen. Vanwege de grote drukte waren echter veel gasten verplicht de officiële overhandiging van het Jaarboek 2017 staande gade te slaan.

Voorzitter Leo van Leengoed van Heemkundekring 'Het Land van Gastel' begon zijn toespraak met het uitspreken van zijn bijzondere waardering voor de steun die de heemkundekring krijgt van de gemeente Halderberge. Hij noemde de gemeente zelfs het best betalend lid van de vereniging. Hij was blij om ook dit jaar het eerste exemplaar van het zorgvuldig vormgegeven Jaarboek 2017 aan Wethouder Hans Wierikx te mogen overhandigen. De bij de overhandiging gebruikte superlatieven maakten zowel de wethouder als de overige gasten nog nieuwsgieriger naar de inhoud van het boek, dan ze al waren.
In zijn dankwoord memoreerde wethouder Wierikx dat hij het vorige jaarboek 2016 helemaal had gelezen en dat enige – met naam genoemde – artikelen hem bijzonder veel leesgenot hadden bezorgd. Hij zag er naar uit om ook Jaarboek 2017 te gaan lezen.

Jaarboeken
Na deze start van de boekpresentatie ging voorzitter Van Leengoed over tot het overhandigen van jaarboeken aan enige aanwezige schrijvers van artikelen in het jaarboek. Marius Broos, de gezusters Adrie en Ria Nelen en Truus van Dongen aanvaardden hun boeken in dankbaarheid. Meteen werden de jaarboeken doorgebladerd. De schrijvers kenden hun teksten uiteraard, maar waren er benieuwd naar, hoe de kopij was verwerkt in het jaarboek.
De grote diversiteit aan artikelen had als bijkomend effect dat diverse familieleden van personen, die in het jaarboek werden besproken, zich hadden gemeld om bij de boekpresentatie aanwezig te zijn. Zo kon de heemkundekring familieleden ontvangen van de in 1943 noodlottig omgekomen marinier Cornelis Palings. Foto's uit het familiearchief waren meegebracht en werden getoond aan redactieleden van de heemkundekring. Ook de gebroeders Brugmans waren aanwezig en spraken reeds nu hun bereidheid uit om de redactie van het jaarboek verder te helpen bij het schrijven van een artikel over het leven van hun heeroom Pater Marist Brugmans, die zijn priesterloopbaan begon op de Salomons-archipel in de Stille Zuidzee en die vervolgde als aalmoezenier bij de Nederlandse marine. Diverse schrijvers van artikelen in het zeer rijk geïllustreerde jaarboek, konden tijdens de "borrel en de hap" na afloop van het officiële gedeelte hun werk nader toelichten of waren blij zoveel bekende gezichten te zien. Penningmeester Jan Vermeeren was – net als andere bestuursleden en vrijwilligers van de heemkundekring – blij verrast door de grote opkomst. Dat had hij nog nooit meegemaakt.
Belangstellenden die deze uitstekende geslaagde boekpresentatie van het Jaarboek 2017 hebben gemist, kunnen vanaf nu op zaterdagen van 10.00-12.00 uur terecht in Dorpsmuseum 'In de Drie Snoeken', Dorpsstraat 50 in Oud Gastel. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief