Afbeelding
Foto: Gidsen van Saint Louis

Welke bekende Nederlander bezocht Saint Louis?

Door: Janny Mathijssen algemeen

OUDENBOSCH - Op dinsdag 13 maart ontvingen de Gidsen van Saint Louis een bekende Nederlander!

De cabaretier Youp van ’t Hek. Hij bezocht Oudenbosch voor opnamen van het TV programma Verborgen Verleden. In dat programma gaan bekende Nederlanders terug naar het verleden. Youp was op zoek naar het verleden van zijn opa. Die was rond 1895 leerling van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis. Deze aflevering van Verborgen Verleden wordt uitgezonden in het najaar van 2018.

Gids Mark Buijs ontving Youp bij de hoofdingang van Saint Louis. Langs diezelfde deur betraden vroeger de leerlingen hun nieuwe omgeving. Binnen toonde Mark verschillende documenten aan Youp, waaruit bleek dat zijn opa als jongen op Saint Louis had verbleven.
Daarna wandelden Mark en Youp over het Saint Louisplein naar de Kapel. In de tijd dat Youp’s opa op Saint Louis verbleef was dit plein nog de Grote Cour; of wel de grote speelplaats. Hier werd gefietst, gevoetbald en er stond zelfs een zweefmolen. Sinds 1895 is er eigenlijk weinig veranderd op de Grote Cour. Deze wordt nog steeds omsloten door de Vincentiusbouw links en de Aloysiusbouw rechts. De barokke Kapel dateert uit 1861 en stond er toen al zo’n 30 jaar.
Aangekomen in de Kapel klonk muziek van een koor, begeleid door orgelspel van Gids en organist Peter van ’t Hof. Zo kon Youp genieten van de unieke akoestiek van de Kapel. Daarna wachtte hem nog een leuke verrassing. Wie wil weten wat die verrassing inhoudt moet kijken naar de uitzending van Verborgen Verleden in het najaar.

Youp van 't Hek
Youp was zeer geïnteresseerd in het verleden van zijn opa. Hij nam alle tijd om zich te verdiepen in diens verblijf in Oudenbosch. Ook was hij aangenaam verrast door de architectuur van de voormalige internaatsgebouwen rondom het Saint Louisplein. En in de Kapel kon hij zijn ogen niet afhouden van het prachtig versierde interieur.
Als bewijs dat Youp Saint Louis heeft bezocht schreef hij nog een aardig woordje in het gastenboek van de Gidsen van Saint Louis: ‘Zo mooi hier. Youp’.
Voor degenen die, net als Youp van ’t Hek, ook eens kennis maken willen maken met de barokke sfeer van Saint Louis: de Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke woensdagmiddag en zondagmiddag tussen 13.30 en 16.30 open voor publiek. De toegang is gratis. Wilt u meer weten van Saint Louis? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op: www.gidsenvansaintlouis.nl [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief