Afbeelding
Foto: Gidsen van Saint Louis

Expositie over Bakker Buys in de Kapel van Saint Louis

Door: Janny Mathijssen Actueel

OUDENBOSCH - De Firma B.P. Buys & Zn. was oorspronkelijk gevestigd in een winkel aan de Markt in Oudenbosch, recht tegenover jongensinternaat Saint Louis. Bakker Buys, zoals deze plaatselijk bekend stond, leverde jarenlang brood en banket aan dit instituut. Over die interessante relatie is een leuke expositie te zien in de Kapel van Saint Louis.

In 1891 kocht Bernardus Petrus Buijs uit Hoeven een bestaande banketbakkerswinkel aan de Markt in Oudenbosch; recht tegenover het jongensinternaat Saint Louis. Bernard Buijs was een ondernemend man. Zo was hij in 1917 mede-oprichter van de coöperatieve broodfabriek De Voorzorg in de Lollestraat in Oudenbosch. Onder de naam Firma B.P. Buys & Zn. werd de zaak in 1918 voortgezet door de zoon van Bernard: Jacques J. Buijs. Bakker Buys, zoals het bedrijf in Oudenbosch bekend staat, groeide. In 1924 nam Jacques Buijs De Voorzorg over. De winkel aan de Markt sloot in 1961 en werd bij het woonhuis van de familie Buijs getrokken.
In 2003 verdween de bekende fabriek uit Oudenbosch. De productie verhuisde naar Tilburg. Daar worden tot op heden de Zoenen in de bekende gele dozen gemaakt. Naar het oude recept van Bernardus Buijs. Volgende week het tweede en laatste deel over Bakker Buys.

1e en 2 Pinksterdag geopend
De Expositie Bakker Buys is te zien in de Kapel van Saint Louis. De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke zondagmiddag en woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 open voor publiek. De entree is gratis. De Kapel is op Eerste en Tweede Pinksterdag geopend. De Gidsen verzorgen daarnaast ook. rondleidingen. Desgewenst ook over Bakker Buys. De tijden voor de rondleidingen kunnen in onderling overleg worden afgesproken. Zie: www.gidsenvansaintlouis.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief