Het nieuwe college heeft het collegeprogramma gepresenteerd. FOTO GEMEENTE HALDERBERGE/PETER BRAAKMANN
Het nieuwe college heeft het collegeprogramma gepresenteerd. FOTO GEMEENTE HALDERBERGE/PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Extraatjes van college als boost voor Halderberge

Door: Vera de Geus algemeen

HALDERBERGE - Het nieuwe college heeft het collegeprogramma gepresenteerd. Het collegewérkprogramma, aldus het college. Er is namelijk werk aan de winkel, vindt het kersverse college. Naast de reguliere plannen, staan er extra's op stapel om Halderberge de komende jaren een flink impuls te geven op alle vlakken.

Unaniem en voor de volle honderd procent gedragen. Dat zegt wethouder Jan Mollen over het document waarin de ambitieuze plannen van het college voor de komende vier jaar ligt. Er hangt een kostenplaatje aan, maar dat hebben de collegeleden er graag voor over.

Klare taal

Het programma bestaat uit tal van extraatjes per portefeuille, die bovenop eerdere plannen worden uitgevoerd. Zo worden op het gebied van bestuur- en burgerzaken onder andere ambassadeurs klare taal aangewezen, start er een pilot om id-bewijzen, paspoorten en rijbewijzen zonder afspraak op te laten halen, gaan het college en de raad vaker op locatie vergaderen om dichterbij de burger te komen en krijgen de wethouders hun spreekuur in het buitengebied of in de kernen.

Mobiele camera

Een greep uit de plussen op het gebied van veiligheid; preventie-acties om inbraak te voorkomen, cameratoezicht en de aanschaf van een mobiele camera, acties om huiselijk geweld vroegtijdig te kunnen signaleren, projecten om georganiseerde criminaliteit sneller te herkennen en een lobby op te zetten met de Vereniging Alternatief Goederenspoor.

Handhaving

De openbare ruimte krijgt ook extra impulsen. Zo wordt er extra ingezet op onkruidbeheersingen, krijgen de entrees op het gebied van groen een extra opwaardering, komen er extra afvalbakken en komt er een onderzoek naar voet- en fietspaden en schoolroutes. Ook ruimtelijke ontwikkelingen komen aan bod middels het versneld uitvoeren van woningbouwlocaties waaronder sportpark Pagnevaart en schoollocatie Linde/Joannes. Ook wil de gemeente minimaal twee experimenten starten met vernieuwende duurzame woonconcepten zoals tiny houses. Er komt extra handhaving bij de woonvoorzieningen van arbeidsmigranten en permanente bewoning op campings wordt aan banden gelegd en er wordt een beleidsplan afval opgesteld hoe Halderberge kan komen tot 100 kilo afval per inwoner per jaar.

Winkelgebieden

Op het gebied van economische ontwikkelingen worden de bedrijventerreinen toekomstbestendig gemaakt door middel van een actiekaart. Samen met Breda International Airport wil het college zorgen voor meer bedrijvigheid en werkgelegenheid. Het toeristisch investeringsplan van de TIG krijgt meer capaciteit en aandacht en de toeristische hotspots krijgen een upgrade. Ook de winkelgebieden krijgen een actiekaart om deze aantrekkelijker en compacter te maken. Leegstand geeft volgens het document topprioriteit bij het college. Er worden daarom gesprekken gevoerd met eigenaren van leegstaande panden om hier een einde aan te maken.

Brede scholen

Bijzondere aandacht komt er voor dementie en eenzaamheid, Halderberge gaat deelnemen aan het landelijke programma Jongeren op Gewich en er wordt ingezet op extra begeleiding naar werk van statushouders. Onderwijs heeft ook bijzondere aandacht en de brede scholen worden doorontwikkeld, het VVE-aanbod wordt uitgebreid. De huisvestingsbehoefte van carnavalsvereniging wordt in kaart gebracht evenals de invulling van het gebruik van een eventueel dorpshuis in Bosschenhoofd. Wat betreft de lasten wordt er geen hondenbelasting ingevoerd en stijgen de lasten voor inwoners op het vlak van afval- en rioolheffing minimaal. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief