De buurt wil niet dat Lidl verhuist naar de locatie van de Pauluskerk. FOTO VERA DE GEUS
De buurt wil niet dat Lidl verhuist naar de locatie van de Pauluskerk. FOTO VERA DE GEUS Foto: Vera de Geus

Buurt wil geen verhuizing van Lidl naar Pauluskerk

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH - Dat de Lidl niet moet verhuizen naar de locatie van de Pauluskerk in de wijk Pagnevaart in Oudenbosch, staat wat betreft de buurtbewoners en overige betrokken partijen als een paal boven water. Die verhuizing gaat dan ook niet door. Wat er wel moet gebeuren om de wijk een impuls te geven, is nog niet duidelijk. Wethouder Hans Wierikx is echter blij dat de neuzen steeds meer dezelfde kant op staan dankzij het project Hart voor de Zaak. "In die zin is het zeker succesvol", zo zegt hij. "De werkgroepen zijn geformeerd en het is duidelijk wat we niet willen. We kunnen ons nu richten op verdere ontwikkeling."

Een klein jaar geleden werd bekend dat als het aan Lidl ligt, de Pauluskerk aan de Jasmijnlaan in Oudenbosch tegen de vlakte zou gaan. De supermarktketen wilde op die locatie een spiksplinternieuwe supermarkt wegzetten. Parkeerplaatsen zouden dan op het grasveld van De Brink gerealiseerd kunnen worden. Het parochiebestuur had namelijk al eerder aangegeven dat het gebouw niet meer wordt gebruikt en om die reden staat men open voor verkoop van de kerk.

Los knippen

De gemeente kon zich in eerste instantie vinden in het plan, maar wilde de eventuele uitvoering ervan koppelen aan een overall-plan voor de wijk. Tot die tijd wilde de gemeente De Brink in ieder geval niet verkopen aan Lidl. Volgens wethouder Hans Wierikx speelde er te veel in de wijk om een eventuele verhuizing los te knippen van de revitalisering van de hele omgeving. Om die reden werd er een pilot gehouden in samenwerking met de provincie, getiteld Samen hart voor de Zaak. Hierin kregen buurtbewoners, winkeliers, de provincie en Woonkwartier vanaf de eerste minuut de kans om mee te denken. De eerste inloopbijeenkomst was op woensdag 11 oktober op het Markland College. Diverse thema's kwamen aan bod om zo samen tot een plan te komen waar het grootste gedeelte van de betrokkenen enthousiast over is.

Doorpakken

"Inmiddels zijn er een aantal werkgroepen samengesteld", zo weet Wierikx. De leden van deze werkgroepen komen regelmatig bij elkaar om te brainstormen over de toekomst van de wijk Pagnevaart. Met name de invulling van de Brink en omgeving heeft daarbij prioriteit. Er ligt onder meer een voorstel om het grasveld in te richten als speel- of voetbaldveld voor de grotere kinderen uit de buurt. Ook is het idee geopperd om er een natuurspeelplaats met water te maken. Andere ideeën waren het realiseren van een gezamenlijke moestuin, het aanleggen van een trimbaantje met fitnesstoestellen of een amfitheater of muziekkapel. Deze voorstellen zijn echter van tafel geveegd, omdat ze niet wenselijk of haalbaar bleken. De pilot is reeds afgerond. Volgens wethouder Hans Wierikx is het nu ene kwestie van doorpakken. "Natuurlijk gaan we verder om te komen tot concrete plannen. Die verwachten we in de loop van het jaar te hebben." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief