Michiel Moerland roept namens de organisatie op om mee te doen aan de eerste Gastelse Dorpskwis. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Michiel Moerland roept namens de organisatie op om mee te doen aan de eerste Gastelse Dorpskwis. FOTO JOHAN WAGENMAKERS (Foto: Johan Wagenmakers)

Strijden voor het goede doel bij de Dorpskwis

  algemeen

OUD GASTEL - Op vrijdag 13 september onttrekken de inwoners van Oud Gastel zich in de avonduren aan het gewone dagelijkse leven om volledig in de ban van het oplossen en beantwoorden van vragen te zijn. Op initiatief van Stichting Gastels Belang en Kiwanis Club Roosendaal wordt dan namelijk de eerste Dorpskwis Oud Gastel gehouden. Een belangrijk deel van het opgehaalde sponsor- en inschrijfgeld gaat daarbij naar Villa Pardoes.


Zes jaar geleden was het door Gastels Belang georganiseerde Glazen Huis, waarbij de opbrengst volledig ten goede kwam aan het plaatselijke zwembad, een behoorlijk groot succes. "Maar dat kun je niet elk jaar weer doen," zegt Michiel Moerland (34). Hij is woordvoerder van een organiserende club van zo'n twintig personen bestaande uit leden van Kiwanis, Gastels Belang en Ondernemend Gastel.

Opmerkelijk

"Wij wilden weer eens iets organiseren wat de leefbaarheid in het dorp ten goede komt én waarmee tevens een goed doel wordt ondersteund. Met name in Oost-Brabant is zo'n Dorpskwis razend populair en vaak binnen enkele minuten al volgeboekt. Wij hopen dat zo'n kwis in ons dorp ook aanslaat. Het is leuk om te organiseren en nog leuker om mee te doen waarbij een onderlinge strijd ontstaat. We geloven in de collectieve kracht van het dorp. Er gaan zeker rare en opmerkelijke dingen gebeuren die avond," lacht hij.

Goede doelen

Bij de Dorpskwis Oud Gastel is er plaats voor maximaal 100 teams van tussen de 12 en 20 personen die, naast het algemene goede doel, een bedrag kunnen verdienen voor een door henzelf gekozen plaatselijke goede doel. In lijn met de gedachte van de Kiwanis Club:'Serving the children of the world,' is het grootste deel van de totaalopbrengst voor Villa Pardoes. "Hoe groter de groep en hoe diverser - ook qua leeftijd - van samenstelling hoe meer kans er is op succes," geeft Michiel als raad mee. "De eerste 10 inschrijvingen zijn inmiddels al binnen. Deelnemende groepen kunnen bijvoorbeeld zijn families, wijken, (sport)verenigingen, vriendenclubs, straten en bedrijven. Groepen buiten Oud Gastel zijn van harte welkom als ze die avond het 'kwishonk' maar in het dorp zelf hebben, anders is het praktisch niet te doen."

Vragen

In totaal zijn er maar liefst 250 vragen die binnen vijf uur beantwoord moeten worden. De vragen gaan daarbij over allerlei onderwerpen zoals sport, muziek, tv en de geschiedenis van Oud Gastel. "Maar niet alleen 'weet-vragen', maar bijvoorbeeld ook vragen als 'hoeveel mensen zitten er in de bus van 20.00 uur naar Roosendaal?' en 'hoe lang loop je van het Medisch Centrum naar het Ministerie?' zullen er tussen zitten. Echte 'doe-vragen' dus waarop je alleen het antwoord weet als je gaat kijken, meten of vergelijken."

Fietsen en lopen

Tijdens de kwis mag geen gebruik gemaakt worden van gemotoriseerd vervoer in welke vorm dan ook. Alleen fietsen en lopen is toegestaan. Op 29 augustus krijgen de team-captains de laatste aanwijzigingen, suggesties, tips én wellicht al een bonusvraag, waarna op 13 september stipt om 18.00 uur de kwisboeken worden uitgereikt, waarbij elk team tot exact 23.00 uur de tijd heeft om alle vragen digitaal te beantwoorden. Zondag 29 september is er tussen 15.00 en 18.00 uur een grandioze prijsuitreiking op een nog nader te bepalen locatie.

Informatieavond

Aanstaande maandagavond 25 maart is er in 't Hart van Gastel om 19.30 uur een openbare, algemene informatieavond. "Dan wordt nadere uitleg gegeven over de inhoud van de kwis, waarom het zo leuk is om mee te doen, wat nuttige tips en informatie én er worden vast dingen gezegd die best weleens later in de kwis terug kunnen keren als vraag," besluit Michiel op geheimzinnige wijze.

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief