Afbeelding
Archieffoto: Peter Braakmann

Hoevense kerk wordt dorpshuis, kerkmissen naar Bovendonk

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - De St. Jan de Doperkerk is de meest geschikte locatie voor een nieuw dorpshuis. Dat zegt het college na onderzoek.

Het Kompas moet, onder andere vanwege bodemvervuiling, gesloopt worden. Om die reden ging de gemeente Halderberge op zoek naar een plek waar een nieuw dorpshuis kan verrijzen. Onderzocht zijn de locaties kerk en Parrestee. Volgens wethouder Thomas Melisse hebben de toekomstige gebruikers van het dorpshuis, waaronder de verenigingen, een grote voorkeur voor de kerk als nieuw dorpshuis. "De locatie van de kerk heeft als voordeel de aantrekkingskracht van het gebouw, de centrale locatie in het historische centrum en de aanwezige ruimte rondom het gebouw voor verschillende activiteiten. Wanneer het dorpshuis op deze locatie gehuisvest wordt, kan een nieuw dorpshuis met recht als 'huiskamer' van Hoeven benoemd worden. Een dorpshuis op deze plek kan, in combinatie met horeca, bijdragen aan de verlevendiging van de Sint Janstraat en het centrum", zo zegt hij.

Bovendonk

Ook het bisdom ziet het plan zitten. De kerk zou dan voor een symbolisch bedrag overgaan, de pastorie wordt voor een marktconforme prijs verkocht aan de gemeente. Het bisdom wil dan de kapel van Bovendonk gaan gebruiken voor de kerkdiensten. Met het totale plan is zo'n drie miljoen euro gemoeid, wat neerkomt op 150.000 euro per jaar. De raad maakt 18 april de locatiekeuze. Bij groen licht volgt onderzoek waarna in 2020 ar bekend is of het plan uitgevoerd kan worden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief