Afbeelding

Zeeuwen gaan voor afvalcontainers van ... afval

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Vanaf nu kopen de meeste Zeeuwse gemeenten alleen nog afvalcontainers die zijn gemaakt van ingezameld plastic afval.

Dat zegt de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD), het samenwerkingsverband van alle Zeeuwse gemeenten.

Het bedrijf Sulo gaat de circulaire containers de komende jaren leveren. De containers die nu worden gebruikt zijn gemaakt van nieuw materiaal op basis van minerale olie.

Sterk

De leveranciers waren aanvankelijk niet enthousiast en stelden dat gerecyclede containers minder lang zouden meegaan en niet sterk zijn. De Zeeuwse gemeenten zeiden (net als andere gemeenten in Nederland) echter dat ze per se circulaire kliko’s wilden waarna de industrie alsnog overstag ging.

De containers van Sulo zijn uitvoerig getest en aan allerlei weersomstandigheden, zoals een vriescel in de vismijn in Vlissingen, blootgesteld.

Grijs

Ze worden alleen in het grijs geleverd. In Middelburg, Terneuzen en Vlissingen geeft de kleur van het deksel het soort afval aan. In Hulst, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal, Sluis, Tholen en Veere krijgen de containers een kleurclip: groen voor GFT-afval, blauw voor oud papier en karton en oranje voor het plastic en metalen afval en drankenkartons. Door zo’n kleine clip kan vrijwel alles van de container worden gerecycled.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief