Kinderen hangen een wens in de kerstwensboom.
Kinderen hangen een wens in de kerstwensboom. (Foto: Daniël Wissel)

Kaartjes in wensboom: 'Zo zijn ze er toch een beetje bij'

MIDDELBURG - Rond de feestdagen zijn mensen graag samen en dat is in deze coronatijd veel lastiger. De kerstwensboom van Zeeuws Verlies brengt troost. Kinderen van basisschool De Regenboog in Middelburg mochten er, net voor de lockdown, kaartjes in hangen voor mensen die ze missen.


Voor het negende jaar op rij is, ook in deze vreemde tijd, de boom opgetuigd bij tuincentrum Groenrijk in Middelburg. Voordat de leerlingen hun zelfgemaakte kaartjes voorlazen en ophingen, legde Matty Stroo van Zeeuws Verlies nog eens uit waarom dat waardevol is. “Als je de naam opschrijft van personen aan wie je denkt, zijn ze er toch een beetje bij.”

Missen

Voor het eerst werkte Zeeuws Verlies voor de boom samen met een school. Directeur Annemiek de Quelerij van De Regenboog vertelt waarom. “Het is belangrijk om te praten over verlies. Dat hebben we in alle klassen gedaan. De kinderen zijn gelukkig al gewend om met elkaar mee te leven, dus dat ging goed.” Toch was het in het begin even wennen. “Kinderen denken meteen aan overlijden, maar iemand missen kan ook komen door een scheiding, ziekte of vriendje dat is verhuisd.” Dat hadden de kinderen goed begrepen, want de verhalen van de jongens en meisjes van groep drie tot en met acht, gingen alle kanten op. Zo dacht Guus vooral aan zijn oma. “Mijn oma is overleden toen ze 94 jaar was. Gelukkig heeft ze corona niet meegemaakt.” Jorrin, die woont in een pleeggezin, dacht aan iets heel anders. “Ik heb mijn moeder al anderhalf jaar niet gezien en ik mis mama echt heel erg.”

Indruk

Het was een geslaagde en soms emotionele ochtend, waarin de leerlingen hun verhaal deden, de boom nog voller werd gehangen met kaartjes van de hele school en de schooldirecteur tevreden terugkeek. “Door corona mis je mensen extra. Kinderen krijgen zo de ruimte daarover te praten, maar ze hebben ook elkaar nog beter leren kennen.” 

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6

Vacatures

Meerdere vacatures

Roosendaal

Voegers

Zeeland en West-Brabant

Werken in de logistiek

Zeeland en West-Brabant

Bezorger

Middelburg

Werken in de logistiek

Brabant en Zeeland